10 популярни, но за съжаление неверни митове за заболяването рак - част 1
Публикуваме този текст, който може да предизвика много коментари, заради информацията, която CANCER RESEARCH UK изнасят в много популярна форма - десет от заблудите за онкологичните заболявания, които са причина за много мистификации, неправилни диагнози и лечение, които са проблем за болните.
Ще публикуваме статията в три части и подчертаваме, че очакваме и вашето мнение... Дали наистина нещата стоят така, от гледна точка на официалната наука и медицина?
Ако изпишете думата "рак" в Гугъл, ще бъдете изправени пред доста труден избор - милиони уеб страници са посветени на това заболяване. Проблемът е, че голяма част от информацията, на която попадаме, не е точна, дори нещо повече, в голямата си част тя е подвеждаща и опасна.
Разбира се, има страници, в които информацията е подкрепена със солидни доказателства, но за съжаление в повечето случаи сайтовете разпространяват само и единствено митове...
Представяме ви няколко от заблудите, разпространявани за рака, разкрити в поредица от научни изследвания.
Мит 1: Ракът е модерна болест
Мнозина твърдят, че ракът е модерно заболяване, изкуствено предизвикано от Запада. Това не е така.
Ракът съществува толкова дълго, колкото и хората. Болестта е описана преди хиляди години от египетски и гръцки лекари.
Макар да е вярно, че в световен мащаб начинът на живот е основна предпоставка за развитието на онкологично заболяване, най-големият рисков фактор за рак си остава възрастта.
Простият факт е, че повечето хора живеят достатъчно дълго, за да развият рак. По-дългият живот се дължи на успеха на човечеството в борбата с инфекциозните заболявания, както и с други исторически причини за смърт, като например недохранването. Но с увеличаването продължителността на живота е съвсем нормално да се появи друг проблем - увреждане на ДНК в нашите клетки, с възрастта то се натрупва и е нормално да доведе до развитие на рак.
От друга страна ранните диагнози се дължат на напредъка на медицината - на скрининга, снимките и патологията.
Да, начинът на живот, диетата, замърсяването на въздуха, всичко това оказва въздействие върху риска ни от рак. Пушенето, например, е причина за една четвърт от всички смъртни случаи от рак във Великобритания. Но това не дава основание ракът да бъде наречен модерна болест. Има много естествени причини за рак - например, един от шест случая на рак в света е причинен от вируси и бактерии.
Мит 2: Суперхраните предотвратяват рак
Боровинки, цвекло, броколи, чесън, зелен чай ... списъкът е дълъг. Едно обаче е сигурно - няма такова нещо като суперхрана. Всъщност това е маркетингов термин, използван за по-добра продажба на определени продукти и няма научна основа.
Неоспоримо е, че някои храни са по-здравословни от другите, както и фактът, че боровинките и зеленият чай могат да бъдат част от здравословна и балансирана диета. Консумацията на плодове и зеленчуци е страхотна идея, но не се заблуждавайте, че те предпазват от рак.
Нашите тела са сложно устроени, ракът също... Наивно е да опростяваме до такава степен нещата, че да кажем ето тази храна ще намали риска ми от рак.
Изследвания в областта показват, че най-добрият начин да се предпазим от заболяването, е като променим дългосрочно начина си на живот и хранене, спрем пушенето, намалим алкохола и осигурим достатъчно движение и спазваме умерен режим на живот.
Мит 3: Киселинно-алкалната диета предпазва от рак
Една от заблудите, в които все повече хората вярват, е, че киселинно-алкалната диета предпазва от рак. Тези, които изповядват тази идея, обясняват тезата си с това, че "киселата среда" е идеална за развитието на рак. За да се избегне това, се препоръчва консумация на алкални храни, между които кой знае защо се препоръчват и лимоните, които съдържат 5% лимонена киселина и по никакъв начин не могат да бъдат наречени "алкална храна". Но никой не се замисля за този прост факт.
Учените имат право да твърдят, че това е пълна глупост.
Вярно е, че раковите клетки не могат да живеят в твърде алкална среда, но това важи и за останалите клетки в тялото.
Кръвта обикновено е слабо алкална. Ако бъбреците са здрави, степента на алкалност се регулира от тях в много тесни граници и нейната стойност не би могла да се промени съществено за някакъв смислен период от време според храната, която човек приема. И докато консумацията на зелени зеленчуци без съмнение е здравословна, тя не оказва никакъв ефект върху това доколко кисела или алкална е средата в организма ви.
Известно е, че непосредствената среда около раковите клетки е кисела.
Това се дължи на различията в начина, по който туморите създават енергия и използват кислород в сравнение със здравите тъкани.
Все още обаче няма добри доказателства в подкрепа на тезата, че киселинно-алкалната диета може да предпази от рак. Даже напротив, съществува понятието "ацидоза", което е болестно състояние на бъбреците, които повече не могат да контролират естественото PH в организма. Често това се случва при отравяне или сериозно заболяване.
Представете си, че умишлено го предизвиквате. Струва ли си?
Редактирано от *jull** на 07.09.14 14:51.
|