Любимата напитка на френските бохеми от началото на ХХ век – абсентът – не притежава специфичния психотропен ефект, който му се приписва, смятат германски и американски изследователи. Според тях съдържанието на туйон, дълго време смятан за активното вещество на традиционния абсент, е незначително. Модата на абсента навлиза в Европа през втората половина на ХІХ век.
Силният алкохол става източник на вдъхновение и причина за преждевременната смърт на много известни художници и поети – Ван Гог, Дега, Тулуз-Лотрек и Пикасо.
През 20-те години на ХХ век абсентът е забранен в повечето страни в Европа и САЩ като мощен и опасен наркотик.
Дълго време психозите и халюцинациите, предизвикани от злоупотребата на абсент, се обяснявали с действието на туйона – органично съединение, съдържащо се в пелина.
През 80-те години, когато производството и продажбата на абсент в Европа се подновява, съдържанието на туйон в напитката е ограничено със закон до 35 милиграма на литър течност.
След като изследвали 13 образци от автентичен абсент, произведен преди забраната в началото на миналия век, учените достигнали до извода, че разрушителното действие на пелиновото питие едва ли е свързано с високата концентрация на туйон.
Неговото съдържание в питието не надхвърляло това в съвременния, легален и “безопасен” абсент – между 0.5 и 48 мг/литър.
Метанолът, антимонът, медът, и други компоненти, изолирани от образците автентичен абсент, също са били в незначителни количества и едва ли са могли да предизвикат някакви допълнителни ефекти на фона на основната съставка – 70-процентен разтвор на етилов спирт.
Така психическите отклонения, които абсентът провокирал при известните художници и поети, трябва да са причинени от обикновен алкохолизъм, отбелязват учените.
За желаещите да направят собствен абсент,предлагам следната оригинална рецепта от 1885 год.
25 г изсушен горчив пелин (листа и цветове) – Artemisia absinthium
50 г резене (див копър) – Foeniculum vulgare
50 г семена от анасон – Green Anise
Залива се с един литър 85 % спирт. Оставя се на стайна температура и тъмно място в затворен съд за две седмици,като ежедневно се разтръсква по няколко пъти.Долива се половин литър вода и всичко се поставя в дестилатор.След дестилацията се получава един литър бистър алкохол,който трябва да се оцвети в характерния зелен цвят за абсента и да се добавят допълнителни вкусове и аромати.Оцветяването става по следният начин.
Взимат се 0,4 литра от алкохола и в него се накисват следните треви:
10 г исоп – Hyssop / Hyssopus officinalis
5 г маточина – Melissa / Melissa officinalis
1-3 г горчив пелин – Artemisia absinthium (пелина придава допълнителна горчивина,която не е приятна на всеки,затова може да не се слага изобщо.).
По желание,могат да се прибавят кори от лимон и портокал.
Сместа се филтрира (подходящ е филтър за кафе) и се смесва с останалия алкохол.Разрежда се до 70 – 75 %.Желателно е да се остави да отлежи от седмица до месец.
Това не е единственият начин за получаване на абсент. Съществуват голям брой рецепти с най-различни съставки,но тази е една от базовите. Има и начин чрез накисване на тревите в спирт,но той не е толкова добър,както при дестилацията.
В последните години се ползва и овкусяване на спирт с етерични масла, извлечени от споменатите треви,но този начин не е на почит сред любителите на това питие.
|