|
|
| Тема |
Re: Асеновград [re: nikolayds] |
|
| Автор |
goga (изследовател) |
|
| Публикувано | 24.03.23 22:27 |
|
|
|
На село правеха много хубав ръчен селски хляб.
Помня дядо ми сутрин закусваше липов чай с много захар, правеше си попара с хляб и сирене. Беше му останало от годините на недоимък, тая закуска си беше пиршество за него.
Лятно време по обед готвеше "френчовица" - доматена яхния с яйце. Можеше да изтопя половин самун хляб с нея Баба ми не можеше да готви. Пържени яйца ми правеше.
По нашия край викаха на доматите "френци". Явно са ги считали за "френско" ястие. По това съдя, масово са започнали да ги отглеждат едва през 20-ти век.
Дядо беше прекарал удар. И аз, като най-малко внуче нямам спомени с него, когато е бил здравеняк. На младини е бил много як българин. Беше добродушен и единствен той ми обръщаше внимание - разказваше ми за царско време, за фронта и т.н. Каквато и щуротия да направих, никога не ми се караше. Много го обичах. Помня го как спеше зимно време с огромния си овчи кожух и котката върху него. Като умря и му подреждаха нещата, откриха в избата вързоп, в който беше скрил портрета на цар Борис Трети. Почина 5 години преди промяната.
Редактирано от goga на 24.03.23 22:28.
| |
| |
|
|
|