Извинявай, пропуснал съм твоя постинг...
Разбира се, може да се смеси с други видове сурови зеленчуци, но суровото червено цвекло освен, че доста сладни, има и твърде специфичен аромат, затова трябва да се подберат такива зеленчуци, които си пасват с неговия аромат.
Това може да бъде зеле, брюкселско зеле, салата Айсберг, моркови, пресен спанак.
И особено коренчета от спанак, те са като близнаци по аромат.
Аз имам една вълшебна рецепта с коренчета от спанак, ако не си я чела преди няколко години, ще ти я напиша отново.
Всъщност, тя не е никак сложна - при почистването на спанак за готвене или салата, отделяш коренчетата. Трябва да направя един коментар, че спанакът е с много различни коренчета - едните са много нежни и хилави, други са средно големи и червени, трети пък са едри, груби и жилави.
Най-добре става със средните и червените.
Отделените и почистени коренчета вариш в малко вода, (колкото да ги покрие), на много слаб огън, доста продължително време.
За да добиеш някаква представа, това се правеше на крайчеца на готварска печка на въглища и дърва, в продължение на няколко часа.
След това се правеше запържено олио с червен пипер и се поливаше сварените коренчета.
Но пикантното идваше от подправянето - счукан чесън с достатъчно за цялата смес сол (при коренчетата от началото няма), смесен със счукани орехи. Добавя се и оцет на вкус.
Това е. Но "това" е абсолютно божествено и нетривиално ядене, по-скоро нещо между супа и разядка.
"Неназованите неща не променят смисъла си..."
|