Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:09 30.04.24 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Хелоуин [re: PipilotaViktualija]
Автор Meчo_Пyx (Щастлив)
Публикувано03.11.08 08:20  



Съжалявам, че едва сега влизам и празникът мина.
Ето една рецепта за тиквен пай и понеже и сезонът си е тиквен, и сега не е късно за него. Може да се направи с бутер тесто или с бисквитена подложка, но най-истински е с рецептата по-долу за пай-тесто (тип "пясъчно"), която е универсална за ябълков, тиквен, боровинков и изобщо плодов пай. Мерките са малко откачени в такъв вид, ама съм ги превърнала от cups в грамове и това са най-близките човешки закръглени числа.

Тиквен пай

Плънката:

230 гр Филаделфия
460 гр тиквено пюре
230 гр захар
щипка сол
1 яйце + 2 жълтъка
230 гр течна сметана
60 гр масло стайна температура
1 ванилия
половин чаена лъжичка канела
щипка джинджифил (по желание)
бита сметана за украса

За тестото:

300 гр брашно
115 гр мас, масло или маргарин
щипка сол
3 с.л ледено студена вода

Смесва се брашното със солта, добавя се мазнината както е от хладилника, поставя се в брашното и се нарязва на късчета с помощта на тесторезачка или вилица за сервиране, като се бърка едновременно с брашното. Не се меси с ръце, защото топлината на дланите разтопява мазнината и тестото става “тежко”. След като брашното поеме мазнината се добавя водата, като се размесва с вилица, ако е много твърдо се добавя още малко вода. Бързо се оформя на топка, завива се в прозрачно фолио и се оставя във фризера за около 30 минути. Като се извади, ако е много твърдо се пооставя да омекне, след което се разточва кора с набрашнена точилка, толкова голяма, че да облепи добре дъното, стените, а краят й се оформя по ръба на формата с вилица или ръка.
Тестото се притиска добре по дъното на тавичката, отгоре се поставя алуминиево фолио плътно по тестото и се изсипва един пакет зрял боб, така че да запълни добре формата до ръба. Запича се в предварително загрята фурна до 180 градуса за 10 минути.
Иважда се, изсипва се боба, маха се фолиото и се връща в печката за още 10 минути или докато кората започне леко да променя цвета си към розово.

В голяма купа се разбива сиренето Филаделфия с миксера на най-ниската степен. Добавя се тиквеното пюре и се бърка докато сместта добие един цвят, добавят се захарта, яйцата (разбити предварително добре), сметаната, маслото и се бърка до хомогенна смес. Накрая се добавят ванилията, канелата и джинджифила и се разбърква докато се поемат подправките.
Изсипва се плънката в топлата подложка и се пече около 50 минути или докато плънката се стегне. Оставя се на стайна температура да изстине, сервира се с бита сметана.
Наздраве!





Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Хелоуин _Viola_   27.10.08 14:20
. * Re: Хелоуин Me4тaтeлKa   28.10.08 23:37
. * Re: Хелоуин _Viola_   29.10.08 10:14
. * Re: Хелоуин Kaлoмaин   29.10.08 16:14
. * Re: Хелоуин PipilotaViktualija   30.10.08 08:34
. * Re: Хелоуин Meчo_Пyx   03.11.08 08:20
. * Re: Хелоуин Me4тaтeлKa   02.11.08 15:11
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.