|
Тема |
Re: Хелоуин [re: PipilotaViktualija] |
|
Автор |
Meчo_Пyx (Щастлив) |
|
Публикувано | 03.11.08 08:20 |
|
|
Съжалявам, че едва сега влизам и празникът мина.
Ето една рецепта за тиквен пай и понеже и сезонът си е тиквен, и сега не е късно за него. Може да се направи с бутер тесто или с бисквитена подложка, но най-истински е с рецептата по-долу за пай-тесто (тип "пясъчно"), която е универсална за ябълков, тиквен, боровинков и изобщо плодов пай. Мерките са малко откачени в такъв вид, ама съм ги превърнала от cups в грамове и това са най-близките човешки закръглени числа.
Тиквен пай
Плънката:
230 гр Филаделфия
460 гр тиквено пюре
230 гр захар
щипка сол
1 яйце + 2 жълтъка
230 гр течна сметана
60 гр масло стайна температура
1 ванилия
половин чаена лъжичка канела
щипка джинджифил (по желание)
бита сметана за украса
За тестото:
300 гр брашно
115 гр мас, масло или маргарин
щипка сол
3 с.л ледено студена вода
Смесва се брашното със солта, добавя се мазнината както е от хладилника, поставя се в брашното и се нарязва на късчета с помощта на тесторезачка или вилица за сервиране, като се бърка едновременно с брашното. Не се меси с ръце, защото топлината на дланите разтопява мазнината и тестото става “тежко”. След като брашното поеме мазнината се добавя водата, като се размесва с вилица, ако е много твърдо се добавя още малко вода. Бързо се оформя на топка, завива се в прозрачно фолио и се оставя във фризера за около 30 минути. Като се извади, ако е много твърдо се пооставя да омекне, след което се разточва кора с набрашнена точилка, толкова голяма, че да облепи добре дъното, стените, а краят й се оформя по ръба на формата с вилица или ръка.
Тестото се притиска добре по дъното на тавичката, отгоре се поставя алуминиево фолио плътно по тестото и се изсипва един пакет зрял боб, така че да запълни добре формата до ръба. Запича се в предварително загрята фурна до 180 градуса за 10 минути.
Иважда се, изсипва се боба, маха се фолиото и се връща в печката за още 10 минути или докато кората започне леко да променя цвета си към розово.
В голяма купа се разбива сиренето Филаделфия с миксера на най-ниската степен. Добавя се тиквеното пюре и се бърка докато сместта добие един цвят, добавят се захарта, яйцата (разбити предварително добре), сметаната, маслото и се бърка до хомогенна смес. Накрая се добавят ванилията, канелата и джинджифила и се разбърква докато се поемат подправките.
Изсипва се плънката в топлата подложка и се пече около 50 минути или докато плънката се стегне. Оставя се на стайна температура да изстине, сервира се с бита сметана.
Наздраве!
|
| |
|
|
|