|
Тема
|
Хелоуин
|
|
Автор |
_Viola_ (ухание) |
Публикувано | 27.10.08 14:20 |
|
Да бе, знам, че не е наш празник въобще. Но си е факт, че навлиза в бита ни, най-вече защото е привлекателен за децата, хем забавен, хем тръпка носи. Всъщност, по съдържание до голяма степен съответства на нашия Димитровден. И, мен ако питате, колкото повече празници и поводи за веселие, толкова по-добре.
Тия дни ровичках по сайтовете и се натъкнах на разни симпатични идеи за хелоуинско меню. Имаше и български, от форуми. Навита съм у дома в петък да става веселба. Естествено, подкрепена със съответните лакомства. И черна котка имам даже О, тя не се брои към лакомствата
Сега размишлявам върху менюто и докато си мисля, да питам и вас: вие хелоуински закачливи и ужасяващи гозби правили ли сте? А имате ли такова намерение? Идейки, снимки, това-онова?
Като намисля, и аз ще кажа за моето
Засега ето ви едни тортички за настроение :
| |
|
В един друг форум бяха предложили каварма в тиква.
Та правиш си ти кавармата: късчета месо, запържени с лук и гъби+подправки.
Срязваш една тиква тип цигулка през тънката част, издълбаваш я и слагаш каварамата в нея. Одрязваш най-горната част с дръжката и я използваш за капак, който се залепва с меко тесто към долната част.
Печеш във фурната докато се изпече тиквата.
Преди сервиране можеш да изрежеш очички и уста на тиквата.
Сервира се според предпочитанията на гостите - който не може да си представи тиква като основно ястие му сервираш само каварма отгоре, а на другите може да се отреже от тиквата под формата на резен заедно с кавармата.
Аз мисля да се пробвам, т.к. сезона е подходящ.
| |
|
Благодаря ти, срещнах го и аз това за тиквата. Вижда ми се доста оригинално като изпълнение, иначе и аз не възприемам твърде тиква за второ, та не знам дали ще го направя. Но ти, ако се пробваш, пиши после какво се е получило с това съчетание на вкусове.
Аз най-много си харесах нещо ужасяващо-майтапчийско Черен пунш
В оригиналната рецепта се използва гроздов сок и джинджифилова бира. Сокът се налива в гумена ръкавица, ръкавицата се връзва и се замразява. После обелваш гумата и ти остава една ръка от гроздов лед Наливаш бирата в купа и пускаш ръката вътре да плува. Хем охлажда, хем се смесват вкусовете (дявол знае какво се получава, не съм пила джинджифилова бира), хем гледката е тръпкава
Мисля си да го пробвам това, имам си бяла шира във фризера, а за основа ще взема компот от къпини - кървавочервен
| |
|
Това наистина е много интересна идея.
| |
|
А някой би ли споделил изпитана рецепта за тиквен хелоуински пай?
| |
|
Стана супер и се пече само 1.5-2h!
| |
|
Съжалявам, че едва сега влизам и празникът мина.
Ето една рецепта за тиквен пай и понеже и сезонът си е тиквен, и сега не е късно за него. Може да се направи с бутер тесто или с бисквитена подложка, но най-истински е с рецептата по-долу за пай-тесто (тип "пясъчно"), която е универсална за ябълков, тиквен, боровинков и изобщо плодов пай. Мерките са малко откачени в такъв вид, ама съм ги превърнала от cups в грамове и това са най-близките човешки закръглени числа.
Тиквен пай
Плънката:
230 гр Филаделфия
460 гр тиквено пюре
230 гр захар
щипка сол
1 яйце + 2 жълтъка
230 гр течна сметана
60 гр масло стайна температура
1 ванилия
половин чаена лъжичка канела
щипка джинджифил (по желание)
бита сметана за украса
За тестото:
300 гр брашно
115 гр мас, масло или маргарин
щипка сол
3 с.л ледено студена вода
Смесва се брашното със солта, добавя се мазнината както е от хладилника, поставя се в брашното и се нарязва на късчета с помощта на тесторезачка или вилица за сервиране, като се бърка едновременно с брашното. Не се меси с ръце, защото топлината на дланите разтопява мазнината и тестото става “тежко”. След като брашното поеме мазнината се добавя водата, като се размесва с вилица, ако е много твърдо се добавя още малко вода. Бързо се оформя на топка, завива се в прозрачно фолио и се оставя във фризера за около 30 минути. Като се извади, ако е много твърдо се пооставя да омекне, след което се разточва кора с набрашнена точилка, толкова голяма, че да облепи добре дъното, стените, а краят й се оформя по ръба на формата с вилица или ръка.
Тестото се притиска добре по дъното на тавичката, отгоре се поставя алуминиево фолио плътно по тестото и се изсипва един пакет зрял боб, така че да запълни добре формата до ръба. Запича се в предварително загрята фурна до 180 градуса за 10 минути.
Иважда се, изсипва се боба, маха се фолиото и се връща в печката за още 10 минути или докато кората започне леко да променя цвета си към розово.
В голяма купа се разбива сиренето Филаделфия с миксера на най-ниската степен. Добавя се тиквеното пюре и се бърка докато сместта добие един цвят, добавят се захарта, яйцата (разбити предварително добре), сметаната, маслото и се бърка до хомогенна смес. Накрая се добавят ванилията, канелата и джинджифила и се разбърква докато се поемат подправките.
Изсипва се плънката в топлата подложка и се пече около 50 минути или докато плънката се стегне. Оставя се на стайна температура да изстине, сервира се с бита сметана.
Наздраве!
| |
|
|
|
|