Наистина няма изобилие от плодове, зеленчуци, пресни зелени подправки (магданоз, копър, джоджен...а чубрица съвсем не видях) + че са скъпи.
2 тиквички - 2$, 1 пак. суха целина - 1$ , а 6 пържоли -5$
Климатът също не предразполага към т.н. зимни ястия от Бг кухня, които са тежички точно с цел организмът да се справи лесно със Бг студа.
Както те посъветваха вече - необходимо ти е планиране на менюто, съобразено с продукти, които са налични и обичаш, както и с подходящи яденета в зависимост от количеството - ако си сам ще трябва или да готвиш често малки количества, или яденета, които могат и да се замразяват. Планирането на меню даже е забавно като пъзел Мисля, че всички Бг яденета с кисело мляко ( пълнени чушки, тиквички, патладжани, зелен фасул, таратор, млечна супа) са съвсем на място. Винаги е добре за стомаха да се хапва нещо готвено, дори да е само супа.
Ето ти някои идеи, които са лесни за готвене и можеш да комбинираш по свой вкус и нужди:
Супи: таратор, млечна, зеленчукова (борш), карфиол, гъбена, пиле(или телешко) варено, супа топчета, спаначена (май продаваха сух спанак в пликове в Wallgreens)
Основни:
постни: зелен фасул яхния, постно зеле, карфиол със сос сирене, паниран карфиол, гъби с ориз, постен гювеч (става и без бамя:)) имам-баялдъ, паприка (чушки, лук и моркови задушени в обилен доматен сос)
с кайма - пълнени чушки (тиквички, патладжани, сарми), руло Стефани, чирпански кюфтенца, мусаки (с картофи, или тиквички, или патладжани),
спагети
пиле - печено с бира, панирано, с ориз, каварма, пълнено с гъби
свинско (телешко) - кебап, каварма, пържоли на фурна с лук и доматен сос, Бьоф Строганов , ББК
риба - най-лесно е печено филе със зехтин и подправки във фолио и във фурната
салати - задължително ! както и да комбинираш продуктите (зеле, краставици, чушки, домати, царевица, марули) все е вкусно.
десерти - искат повече връткане: млечна баница(става и с ювка), кремове (шоколад, карамел), плодови салати, сладолед, макарони на фурна
Бях, което сте...ще бъдете, което съм
|