|
Тема |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето [re: eзepo] |
|
Автор |
azia () |
|
Публикувано | 15.05.05 11:32 |
|
|
страхотна тема:)
аз ще споделя с вас рецепти представени от любимият ми кулинарен рецептьор Цаньо Сърнев.
да напишеш рецепта е лесно - 2 чаши захар, 3 мляко и т.н. - класика, но да прочетеш цяла страница спуквайки се от смях и едновременно с това да ти потекат лигите е изкуство
ето сайтчето
ето и кратка прелюдия към приготвянето на печено прасенце:
ПЕЧЕНО ПРАСЕНЦЕ
Чувал съм ерудити в областта на езикознанието да казват: „Прасето беше на възраст: "цяло печено". Това веднага действа на панкреаса и той почва да „хвърля" като прясно отремонтирана кофпомпа. Кръвожадната локва в корема ви се успокоява едва след като прасенцето бъде сложено на масата, а маслинката в дупето му гледа тъжно като “вдовица, чийто плет е паднал."
Ако го колите вкъщи, трябва непременно, преди да сте то изкормили, да го сложите в гореща вода (без да кипи) и там малкото мило прасенце да поседи 10 минути. Изваждате го, хвърляте го на масата отвън на двора и започвате да го „шкарпите". Шкарпата представлява конус от тенекия и с нея оскубвате четината. Ако нямате шкарпа, скубете е тъп нож, за да не го порежете. Не бръснене, скубане! Така се приготвят и свинете за бекон.
Колкото майстори съм гледал, всеки го приготвя различно.
Един стар касапин, на когото имам доверие (140 кг собствено тегло, премерен сутрин на гладно), първо запалва огън и сгорещява в него камък, голям и объл колкото топка за волейбол. Когато камъкът почне да пука, той го слага в корема на прасето и започва да го търкаля из цялата му вътрешност. Обяснява този номер така; „Всяко младо и непрестояло едно денонощие заклано животно предизвиква разстройство при ядене. Ако не го мина е този камък, много от консуматорите със слаби стомаси ще „разстроят" празника". След това му отлепя салото (вътрешната мас), и го пече на много бавна фурна, Друг Лъв (15 години главен готвач в Слънчев бряг) го осолява отвън и отвътре и го слага в силна фурна. Така той първо добива външния вид - червено като череша, след това „охлабва" фурната н го пече 4 часа.
Трети намазва прасенцето обилно със свинска мас, слага в корема му литрово шише до половината пълно с червено вино и така го пече на умерена фурна.
Четвърти го посолява отвън и отвътре, след това го натърква с червен пипер и смлян дафинов лист , прави му "канапе" от лозови пръчки на дъното на тавата, налива 1/2 литра подсолена вода и го пече на средна фурна, като непрекъснато го полива със соса, които изтича в тавичката. Пече го 2 часа.
Дотук изводът е, че начините за печене са повече от прасенцата. Но не си струва прасенцето да се пече с празен стомах. Добре е да се напълни.
или
СРЕДНОРАЗВЪЛНУВАНО ПИЛЕ В ТЕСТО
Не само шаранът се завива, и пилето е зиморничаво- И то като шарана иска да му е пълен коремът. Най-добра плънка е собствената: сърце, дробче, воденичка, нарязани на дребно, и 2 глави лук на филийки, запържвате в 6 лъжици олио. Когато котката усети за какво става дума, прибавяте кафейна чаша ориз и 200 г вода. Когато оризът изпие водата, с черен пипер, сол и ситно нарязан магданоз, сместа, както поп обърква постите със заговяването.
Пълните пилето и го зашивате. Тесто: 200 г вода, щипка сол, 1 яйце и брашно, колкото поеме. Размесвате и му теглите една точилка, докато тестото изтънее като швейцарски часовник. Нататък като тапетите - обилно намазвате тестото и пилето с масло и го увивате като буба (пашкул). Намазвате тестото с разбитото яйце и го слагате в умерена фурна за 1 час.
Разчеквате пилето, изяждате тестото и плънката, а пилето го хвърляте. Така се шегуваше един приятел - „Печено пиле - хвърлям го!"
|
| |
Литературни рецепти и мисли за храненето
| eзepo
| 18.05.05 10:07 |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето
| Eдин_
| 13.05.05 14:37 |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето
| eзepo
| 13.05.05 15:34 |
Първо да кажа....
| abettor
| 13.05.05 16:29 |
хи, хи
| eзepo
| 13.05.05 17:44 |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето
| Mitre
| 13.05.05 16:43 |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето
| eзepo
| 13.05.05 18:14 |
п.п. Кингсли Еймис
| eзepo
| 14.05.05 11:12 |
Re: п.п. Кингсли Еймис
| Mitre
| 14.05.05 12:04 |
Майстора и Маргарита
| abettor
| 13.05.05 16:45 |
Pa de troi - R. Shekley
| Гинec
| 13.05.05 17:36 |
Re: Pa de troi - R. Shekley
| eзepo
| 13.05.05 18:16 |
Като гореща вода за шоколад
| aлaбaлa
| 13.05.05 17:48 |
Re: Като гореща вода за шоколад
| eзepo
| 13.05.05 18:18 |
Re: Като гореща вода за шоколад
| aлaбaлa
| 13.05.05 19:21 |
Защо?
| eзepo
| 14.05.05 13:42 |
Re: Защо?
| aлaбaлa
| 18.05.05 19:53 |
Храбал
| dexter_sum
| 13.05.05 19:36 |
Re: Храбал
| eзepo
| 13.05.05 20:30 |
Офффф
| 4avdar4e
| 13.05.05 20:48 |
Re: Офффф
| eзepo
| 14.05.05 11:08 |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето
| Meчo_Пyx
| 14.05.05 05:58 |
Re: Лакомо отклонение
| Stefanie
| 14.05.05 10:56 |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето
| eзepo
| 14.05.05 11:28 |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето
| Eдин_
| 14.05.05 17:04 |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето
| Гинec
| 18.05.05 17:20 |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето
| Stefanie
| 14.05.05 11:14 |
Ха, ха, ха...
| eзepo
| 14.05.05 11:30 |
Re: Ха, ха, ха...
| aлaбaлa
| 14.05.05 11:36 |
Re: Ха, ха, ха...
| Stefanie
| 14.05.05 11:45 |
Re: Ха, ха, ха...
| aлaбaлa
| 14.05.05 12:36 |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето
| azia
| 15.05.05 11:32 |
Още нещо, открито от дъщеря ми:
| eзepo
| 16.05.05 17:32 |
БЛАГОДАРЯ
| ah
| 17.05.05 17:55 |
Към модераторите
| Aяpa
| 17.05.05 20:16 |
Re: Към модераторите
| ah
| 18.05.05 09:34 |
Re: Към модераторите
| Гинec
| 18.05.05 10:07 |
Re: Към модераторите
| ah
| 18.05.05 11:12 |
Re: Към модераторите
| Гинec
| 18.05.05 13:46 |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето
| бypkaнчe
| 18.05.05 14:29 |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето
| F1
| 19.05.05 12:26 |
Re: слон по пигмейски : ))
| aлaбaлa
| 19.05.05 13:31 |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето
| Meчo_Пyx
| 19.05.05 13:39 |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето
| F1
| 19.05.05 13:59 |
Супер сте!
| eзepo
| 19.05.05 18:47 |
Re: рецепта
| GoDo
| 24.05.05 06:01 |
Re: рецепта
| eзepo
| 24.05.05 20:26 |
Не си била...
| ABe
| 25.05.05 12:00 |
Ей, ей, ей! ;-)))
| Mag
| 25.05.05 18:04 |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето
| alys
| 28.05.05 18:21 |
венедикт ерофеев, или...
| aлaбaлa
| 28.05.05 22:26 |
Re: венедикт ерофеев, или...
| eзepo
| 28.05.05 23:04 |
Re: венедикт ерофеев, или...
| Гинec
| 28.05.05 23:20 |
Re: венедикт ерофеев, или...
| aлaбaлa
| 28.05.05 23:36 |
Re: венедикт ерофеев, или...
| Гинec
| 28.05.05 23:58 |
Re: венедикт ерофеев, или...
| alys
| 28.05.05 23:40 |
Re: венедикт ерофеев, или...
| aлaбaлa
| 28.05.05 23:48 |
Re: венедикт ерофеев, или...
| alys
| 29.05.05 12:51 |
"Понеделник започва от събота",
| eзepo
| 30.05.05 14:22 |
Re: "Понеделник започва от събота",
| Гинec
| 30.05.05 22:54 |
Диета:
| eзepo
| 02.06.05 10:58 |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето
| Nia
| 13.06.05 16:20 |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето
| Mъppp
| 24.07.05 14:50 |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето
| Гинec
| 25.07.05 21:24 |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето
| мopckaтa
| 22.10.07 00:07 |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето
| мopckaтa
| 22.10.07 00:10 |
До модераторите
| eзepo
| 26.08.05 18:20 |
Re: До модераторите
| Гинec
| 26.08.05 19:12 |
Клубно творчество:
| Гинec
| 08.09.05 20:18 |
Швейк
| eзepo
| 04.11.05 20:17 |
Re:Чудомир-"Туристи"
| lilit_i
| 06.11.05 03:09 |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето
| мopckaтa
| 22.10.07 00:12 |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето
| Гинec
| 16.11.10 19:14 |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето
| Гинec
| 16.11.10 19:37 |
Re: Литературни рецепти и мисли за храненето
| Гинec
| 16.11.10 20:37 |
|
|
|
|