Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 06:11 05.05.24 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Литературни рецепти и мисли за храненето [re: eзepo]
Автор azia ()
Публикувано15.05.05 11:32  



страхотна тема:)
аз ще споделя с вас рецепти представени от любимият ми кулинарен рецептьор Цаньо Сърнев.
да напишеш рецепта е лесно - 2 чаши захар, 3 мляко и т.н. - класика, но да прочетеш цяла страница спуквайки се от смях и едновременно с това да ти потекат лигите е изкуство
ето сайтчето



ето и кратка прелюдия към приготвянето на печено прасенце:


ПЕЧЕНО ПРАСЕНЦЕ

Чувал съм ерудити в областта на езикознанието да казват: „Прасето беше на възраст: "цяло печено". Това веднага действа на панкреаса и той почва да „хвърля" като прясно отремонтирана кофпомпа. Кръвожадната локва в корема ви се успокоява едва след като прасенцето бъде сложено на масата, а маслинката в дупето му гледа тъжно като “вдовица, чийто плет е паднал."

Ако го колите вкъщи, трябва непременно, преди да сте то изкормили, да го сложите в гореща вода (без да кипи) и там малкото мило прасенце да поседи 10 минути. Изваждате го, хвърляте го на масата отвън на двора и започвате да го „шкарпите". Шкарпата представлява конус от тенекия и с нея оскубвате четината. Ако нямате шкарпа, скубете е тъп нож, за да не го порежете. Не бръснене, скубане! Така се приготвят и свинете за бекон.
Колкото майстори съм гледал, всеки го приготвя различно.

Един стар касапин, на когото имам доверие (140 кг собствено тегло, премерен сутрин на гладно), първо запалва огън и сгорещява в него камък, голям и объл колкото топка за волейбол. Когато камъкът почне да пука, той го слага в корема на прасето и започва да го търкаля из цялата му вътрешност. Обяснява този номер така; „Всяко младо и непрестояло едно денонощие заклано животно предизвиква разстройство при ядене. Ако не го мина е този камък, много от консуматорите със слаби стомаси ще „разстроят" празника". След това му отлепя салото (вътрешната мас), и го пече на много бавна фурна, Друг Лъв (15 години главен готвач в Слънчев бряг) го осолява отвън и отвътре и го слага в силна фурна. Така той първо добива външния вид - червено като череша, след това „охлабва" фурната н го пече 4 часа.

Трети намазва прасенцето обилно със свинска мас, слага в корема му литрово шише до половината пълно с червено вино и така го пече на умерена фурна.

Четвърти го посолява отвън и отвътре, след това го натърква с червен пипер и смлян дафинов лист , прави му "канапе" от лозови пръчки на дъното на тавата, налива 1/2 литра подсолена вода и го пече на средна фурна, като непрекъснато го полива със соса, които изтича в тавичката. Пече го 2 часа.

Дотук изводът е, че начините за печене са повече от прасенцата. Но не си струва прасенцето да се пече с празен стомах. Добре е да се напълни.

или

СРЕДНОРАЗВЪЛНУВАНО ПИЛЕ В ТЕСТО

Не само шаранът се завива, и пилето е зиморничаво- И то като шарана иска да му е пълен коремът. Най-добра плънка е собствената: сърце, дробче, воденичка, нарязани на дребно, и 2 глави лук на филийки, запържвате в 6 лъжици олио. Когато котката усети за какво става дума, прибавяте кафейна чаша ориз и 200 г вода. Когато оризът изпие водата, с черен пипер, сол и ситно нарязан магданоз, сместа, както поп обърква постите със заговяването.

Пълните пилето и го зашивате. Тесто: 200 г вода, щипка сол, 1 яйце и брашно, колкото поеме. Размесвате и му теглите една точилка, докато тестото изтънее като швейцарски часовник. Нататък като тапетите - обилно намазвате тестото и пилето с масло и го увивате като буба (пашкул). Намазвате тестото с разбитото яйце и го слагате в умерена фурна за 1 час.

Разчеквате пилето, изяждате тестото и плънката, а пилето го хвърляте. Така се шегуваше един приятел - „Печено пиле - хвърлям го!"



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Литературни рецепти и мисли за храненето eзepo   18.05.05 10:07
. * Re: Литературни рецепти и мисли за храненето Eдин_   13.05.05 14:37
. * Re: Литературни рецепти и мисли за храненето eзepo   13.05.05 15:34
. * Първо да кажа.... abettor   13.05.05 16:29
. * хи, хи eзepo   13.05.05 17:44
. * Re: Литературни рецепти и мисли за храненето Mitre   13.05.05 16:43
. * Re: Литературни рецепти и мисли за храненето eзepo   13.05.05 18:14
. * п.п. Кингсли Еймис eзepo   14.05.05 11:12
. * Re: п.п. Кингсли Еймис Mitre   14.05.05 12:04
. * Майстора и Маргарита abettor   13.05.05 16:45
. * Pa de troi - R. Shekley Гинec   13.05.05 17:36
. * Re: Pa de troi - R. Shekley eзepo   13.05.05 18:16
. * Като гореща вода за шоколад aлaбaлa   13.05.05 17:48
. * Re: Като гореща вода за шоколад eзepo   13.05.05 18:18
. * Re: Като гореща вода за шоколад aлaбaлa   13.05.05 19:21
. * Защо? eзepo   14.05.05 13:42
. * Re: Защо? aлaбaлa   18.05.05 19:53
. * Храбал dexter_sum   13.05.05 19:36
. * Re: Храбал eзepo   13.05.05 20:30
. * Офффф 4avdar4e   13.05.05 20:48
. * Re: Офффф eзepo   14.05.05 11:08
. * Re: Литературни рецепти и мисли за храненето Meчo_Пyx   14.05.05 05:58
. * Re: Лакомо отклонение Stefanie   14.05.05 10:56
. * Re: Литературни рецепти и мисли за храненето eзepo   14.05.05 11:28
. * Re: Литературни рецепти и мисли за храненето Eдин_   14.05.05 17:04
. * Re: Литературни рецепти и мисли за храненето Гинec   18.05.05 17:20
. * Re: Литературни рецепти и мисли за храненето Stefanie   14.05.05 11:14
. * Ха, ха, ха... eзepo   14.05.05 11:30
. * Re: Ха, ха, ха... aлaбaлa   14.05.05 11:36
. * Re: Ха, ха, ха... Stefanie   14.05.05 11:45
. * Re: Ха, ха, ха... aлaбaлa   14.05.05 12:36
. * Re: Литературни рецепти и мисли за храненето azia   15.05.05 11:32
. * Още нещо, открито от дъщеря ми: eзepo   16.05.05 17:32
. * БЛАГОДАРЯ ah   17.05.05 17:55
. * Към модераторите Aяpa   17.05.05 20:16
. * Re: Към модераторите ah   18.05.05 09:34
. * Re: Към модераторите Гинec   18.05.05 10:07
. * Re: Към модераторите ah   18.05.05 11:12
. * Re: Към модераторите Гинec   18.05.05 13:46
. * Re: Литературни рецепти и мисли за храненето бypkaнчe   18.05.05 14:29
. * Re: Литературни рецепти и мисли за храненето F1   19.05.05 12:26
. * Re: слон по пигмейски : )) aлaбaлa   19.05.05 13:31
. * Re: Литературни рецепти и мисли за храненето Meчo_Пyx   19.05.05 13:39
. * Re: Литературни рецепти и мисли за храненето F1   19.05.05 13:59
. * Супер сте! eзepo   19.05.05 18:47
. * Re: рецепта GoDo   24.05.05 06:01
. * Re: рецепта eзepo   24.05.05 20:26
. * Не си била... ABe   25.05.05 12:00
. * Ей, ей, ей! ;-))) Mag   25.05.05 18:04
. * Re: Литературни рецепти и мисли за храненето alys   28.05.05 18:21
. * венедикт ерофеев, или... aлaбaлa   28.05.05 22:26
. * Re: венедикт ерофеев, или... eзepo   28.05.05 23:04
. * Re: венедикт ерофеев, или... Гинec   28.05.05 23:20
. * Re: венедикт ерофеев, или... aлaбaлa   28.05.05 23:36
. * Re: венедикт ерофеев, или... Гинec   28.05.05 23:58
. * Re: венедикт ерофеев, или... alys   28.05.05 23:40
. * Re: венедикт ерофеев, или... aлaбaлa   28.05.05 23:48
. * Re: венедикт ерофеев, или... alys   29.05.05 12:51
. * "Понеделник започва от събота", eзepo   30.05.05 14:22
. * Re: "Понеделник започва от събота", Гинec   30.05.05 22:54
. * Диета: eзepo   02.06.05 10:58
. * Re: Литературни рецепти и мисли за храненето Nia   13.06.05 16:20
. * Re: Литературни рецепти и мисли за храненето Mъppp   24.07.05 14:50
. * Re: Литературни рецепти и мисли за храненето Гинec   25.07.05 21:24
. * Re: Литературни рецепти и мисли за храненето мopckaтa   22.10.07 00:07
. * Re: Литературни рецепти и мисли за храненето мopckaтa   22.10.07 00:10
. * До модераторите eзepo   26.08.05 18:20
. * Re: До модераторите Гинec   26.08.05 19:12
. * Клубно творчество: Гинec   08.09.05 20:18
. * Швейк eзepo   04.11.05 20:17
. * Re:Чудомир-"Туристи" lilit_i   06.11.05 03:09
. * Re: Литературни рецепти и мисли за храненето мopckaтa   22.10.07 00:12
. * Re: Литературни рецепти и мисли за храненето Гинec   16.11.10 19:14
. * Re: Литературни рецепти и мисли за храненето Гинec   16.11.10 19:37
. * Re: Литературни рецепти и мисли за храненето Гинec   16.11.10 20:37
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.