|
Тема |
Re: Как да си направя козунак? [re: Hиkи] |
|
Автор | Mилa (Нерегистриран) | |
Публикувано | 13.04.05 12:18 |
|
|
В голяма купа изсипваш 1 кг брашно. Правиш кладенче в което чукаш 6 яйца и 1 белтък - жълтъка отделяш за намазване отгоре. Сипваш 1 ч.чаша топло, но не горещо прясно мляко, есенция ром или лъжица коняк и 2 ч. чаши захар. В сепниче натрошаваш маята /колкото кибритена кутийка/, слагаш 1 ч. лъжичка захар и още толкова брашно и заливаш с топла водичка. Разбъркваш сместа до хомогенност и изчакваш да увеличи обема си двойно, след което изливаш в голямата купа. С тези продукти замесваш тесто, като при необходимост добавяш още брашно. Тестото не трябва да е твърдо, нито прекалено меко и не трябва а ти лепне като месиш. След като постигнеш това разтопяваш 1 пакетче /125г./ масло и започваш да омазняваш тестото докато поеме маслото. При това може да се наложи да добавяш брашно, ако тестото е станало много меко или лепне. Тестото трябва де се меси докато стане "леко". Поставяш го в намазнена найлонова торба докато бухне двойно. Добре е отново да го премесиш и отново да втаса. След което започваш козунака. Отделя се топче колкото татарско кюфте /е, зависи и от големината на съда, в който ще се пече/, което с ръце се разточва на правоъгълник. Слага се плънката, която аз правя от: 1. накиснати от предната вечер стафиди в ликьор или ром, коняк и счукани орехи или 2.Някакво по-гъсто сладко или мармалад, например сини сливи, череши и орехи. Не прекалявай с плънката иначе ще се разтече при печенето. Завиваш правоъгълника на фитил от към дългата му страна. Правиш още един такъв и го усукваш с другия, след което навиваш на кравай. Поставяш го в добре намазнена тавичка, която да му е по мярка. Намазваш с жълтъка, който си разбила с нъчико вода. Печеш в добре загрява предварително фурна на 250 градуса. При необходимост покриваш с фолио. След като е изпечен и го извадиш от фурната още топъл го намазваш добре с вода, в която е разтворена лъжица мед /водата да е сладка/ и веднага се наръсва отгоре със захар. Става супер и ти си героя на деня!
|
| |
|
|
|