|
Тема |
Re: Силиконова форма - БАВАРЬОЗИ! [re: zzz] |
|
Автор | 1 jena (Нерегистриран) | |
Публикувано | 01.04.04 12:41 |
|
|
Здравейте на всички!
Извинявайте, че се забавих с моята рецепта за парфето, ама се заплеснах по служебни задачки и въобще не ми остана време тези дни:-(((
Съжалявам!
Сега рецептата за баварския крем (парфето):
Продукти: 2 яйца; 1 чаша захар; 1 кофичка кисело мляко (500 грама - аз предпочитам "Бабиното"- най-високата масленост); 1 кофичка сметана-заквасена (не течна - 500 грама); 2 супени лъжици желатин; 2 ванилии; 1-2 супени лъжици какао; по желание - орехи, стафиди, крокан (счукана карамелизирана захар).
Приготвяне: В джезве се слага желатина (вж постинга за желатина) и се долива студена вода до средата на джезвето. Остава се 10-тина минути да набъбне. Междувременно разбиваме до побеляване яйцата и захарта. Прибавят се двете кофички от киселото мляко и сметаната и ванилията. Пак се разбърква добре с миксера до хомогенна смес.
Джезвето с желатина се слага в по-голям съд с вряща вода - да се стопи на водна баня. Напълно разтопания желатин се изсипва към млечната смес. Тогава вече са разбърква. В една купичка се слага около чаша от сместта и се прибавя какаото - като се разбърква, за да не останат бучици от самото какао.
По желание могат да се сложат вътре орехи (смлени на по-едро), крокан, стафиди и всичко, което искате за пълнеж.
Избраната форма се облива със студена вода, която се изсипва (колкото да остане някоя и друга капчица по нея). Излива се бялата желатинова смес. След нея се излива какаовата желатинова смес. Формата се слага в хладилника да стегне (най-добре за една нощ). На другия ден парфето се обръща в подходяща чиния и може да се украси с шоколадови пръчици или перлички, захаросани, пресни или от компот (предварително отцедени) плодове, цветна сметана, натрошени цветни целувки и т.н.
Ако искате има и версия за канапе. Желиралото парфе се изсипва върху тъничък блат за торта или руло (продават ги и готови). Друг вариант на канапето е когато сте налели сместта (преди желирането) във формата - най-отгоре се слагат плоски сладки - "Котешко езиче" или нещо подобно, но да покрият. После като обръщате вече желиралата смес - това канапе остава отдолу.
Много е лесно, вкусно и ефектно. Ефекта идва и от контраста между бялото и какаовото парфе. Дори и без канапе - пак е ефектно и вкусно.
Весело изкарване на Цветница и Великден !
Честито на всички именници ! ЧВХр !!!:-))))))))))))))))))))))
Забравих още нещо - Благодаря на всички, които ме светнаха за силиконовите форми. Ще допълня, че в София те са на цена между 35-50 лева за формата за кекс - диаметър 24 см.
|
| |
|
|
|