Ето една вкусна възможност, ама брои ли се за лесна - не знам. Ама що да не е? Нали няма "отделяш жълтъци от белтъци"
Спанак с лешници
1 кг спанак, 100 гр. лешници, 1 с.л. сметана (по рецепта течна, ама на практика каквото имаш), 2-3 стръкчета босилек (даже ми се струва много, щото той е с доста силен аромат), 4 яйца, настърган кашкавал - 1/2 ч.ч., 1/2 пакетче масло (от нормалните български), 1/2 литър прясно мляко, 1 лимон, 4-5 с.л. брашно, черен пипер и сол на вкус
Изчистеният спанак се нарязва на едро и се попарва за 5-6 минути, след което се изцежда. Половинката от половинката на маслото се запържва с 1-2 с.л. брашно, при непрекъснато бъркане, добавя се бульон и се бърка до гладка рядка каша. Оставя се да поизстине. Разбиват се яйцата, добавя се босилека на ситно, черният пипер, сол на вкус и сметаната. Прибавя се към кашата, след това и спанака, разбърква се. Сега тук в рецептата има един момент с намаслена хартия, която се слага на дъното на тавичката (за мен с неясна полза, и аз все я пропускам) Та, ако държите да е по рецепта - дъното на тавичката се покрива с намаслена хартия, изсипва се спаначената смес, добавят се лешниците отгоре, поставя се на водна баня и във фурната. Ястието е готово, когато се отдели от стените на тавата.
Сос: другата половинка от маслото се запържва, добавя се останалото брашно, млякото, бърка се до рядка каша, добавя се кашкавала, настърганата на ситно кора от лимон + сока му + черен пипер. За да не стане на бучки, може да се свали от огъня докато се сипва млякото и да се бърка енергично с тел. (е, който има пасатор може да не му мисли много, ами да го включи) Доста често ми се е налагало така да си спасявам сосовете от бучки.
Е, наздраве!
|