Вкъщи винаги се прави било с вишни, било с дренки, така че може да се нарече и Розов крем. Освен че, направен с тези плодове, кремът придобива хубав цвят, вишни или дренки го правят киселичък, което е приятна изненада за тези, които за пръв път го опитват :). Баба ми правеше с този крем фунийки от бутер-тесто и бисквитени торти. Страхотни!!!
Вишните и дренките си правим сами, като в сезона ги стерилизираме в буркани от 0,5 - 1 л (плодовете се поставят в бурканите, заливат се с преварена вода; бурканите се стерилизират 15-20 минути). На вишните обикновено им махам костилките, дренките обаче не ги почиствам. Горе-долу същият резултат ще получиш, ако събереш сока от 2-3 пакета размразени вишни (не го разреждай с вода, трябва да е много концентриран).
Значи, вземаш 1 чаша сок от стерилизирани вишни или дренки, 1 чаша захар, възваряваш ги, както и в основната рецепта, смесваш 1 пълна с.л. брашно и 1 пълна с.л. нишесте с 1 чаша хладка преварена вода, по същия начин правиш варената основа за крема (на тънка струйка изсипваш брашнената смеска в сладкия сок, малко преди да заври), става нещо като кисел, ама много гъст. (Дотук всичко е както в основната рецепта, само че се възвира 1 чаша течност вместо 2, а втората чаша се използва за разтваряне на брашното и нишестето. Обаче в плодовия крем не се поставят яйца!) Изстиналият "кисел" се бие с 200 г масло (размекнало се на стайна температура), докато се получи пухкав крем. По-добре отначало разбий маслото, а после слагай варената основа по 1-2 лъжици. (Същото важи и за млечния вариант.)
Това е. :))) Бон апети!
Ох, за медената торта забравих да напиша, че би било много добре да престои нощ в хладилник, поне няколко часа, по-вкусна става!
Чао! и, разбира се, много ми е интересно да науча дали ти е харесала тортата. До скоро.
|