докато дъщеря ми порасна все ми се струваше най-сполучливо сутрин да й давам за закуска... супа.
такава силна супа, с месце и зеленчук - пилешка, телешко варено, или супа-топчета, или крем-супа от някакви зеленчуци, поръсена със сирене и вместо хлебни кубчета - силно препечена хрускава филийка с масло и парченце шунка, или парченце пушени пилешки гърди, или нещо такова не мазно.
правех така, защото... ами тя беше слабичко детенце, много мъничко такова едно и не, че беше злояда, но беше твърде чувствителна.
бях забелязала, че ако вечер преди лягане вечеря нещо по-тежко после спи неспокойно и затова вечерята й беше само чаша мляко, или плодово мляко, или компот, с една - две бисквити. нищо повече. а през нощта изгладняваше явно и затова всъщност закуската сутрин беше май най-здравото хранене : )
за сутрешна закуска, хем вкусна, хем силна, топла и бърза, мога да ти предложа печени филийки с кашкавал и яйце.
значи включваш фурната първо и после отрязваш филийките и ги слагаш в една тавичка, намазана с масло по дъното. настъргваш върху тях доста кашкавал - предвиди за всяка филийка кашкавал поне колкото половин филийка, направи "гнезденца" в стърготините и внимателно чукни по едно яйце върху всяка филийка.
после мушни в загрятата фурна и печи докато яйцето стане каквото ще го яде детето с най-голямо удоволствие.
вкусно е да се ядат такива филийки с кисело мляко, или с домат в другата ръка, или кисела краставичка, ако сте дораснали до киселите краставички, разбира се : )
друго за сутрин - ами хубаво парче баница, или щрудел, от вчера. вкусно е с компот, или с чаша сок, или с мляко с какао , ама малко какао и малко захар.
или можеш да направиш набързо някакво суфле, в тавичка, за всички вкъщи.
например - от извара.
трябват ти около 400 гр. извара, четвърт шунка, или пушено пиле, или пилешко руле, половин чаша прясно мляко, 2-3 лъжици масло, 4 яйца, 2-3 супени лъжици галета, чубрица и солчица.
разбъркваш изварата с нарязаната на ситно шунка, жълтъците, млякото, чубрицата и солта. разбиваш белтъците на сняг и ги добавяш. намазваш с половината масло тавата, ръсиш с половината галета и изсипваш сместта. отгоре поръсваш останалата галета и масълце и печеш около 25 минути в умерена фурна.
вкусно е после да се яде с камба от туршия, или нещо такова, докато е топло : )
както може би забелязваш - според мене закуската трябва да е богата на белтъчини.
за следобедна закуска - ами палачинки, бухтички, филия намазана със смесено с настъргано варено яйце сирене "крема" и тънки филийки домат най-отгоре, пирожки, баница, просто филия, намазана с разтопена халва, смесена с масло, или козунак, намазан със същата смес, или мармалад от шипки... или печено върху хартия на котлона яйце, или парче варена с бахар и дафинов лист риба, добре изцедено и студено, с чаша чай и кисела краставичка... или може малка кофичка "вълшебство" от "данон" с някакви плодове (аз обичам най-много ягодово), разбъркано със сметана на пяна и допълнителни плодове от компот, или лъжичка конфитюр и бисквита, или... ехехееее
пак се увлякох : )
а плод можеш да предлагаш ей така през деня, докато си търчи около тебе : )
|