|
Тема |
абе... [re: Пepлa] |
|
Автор |
HeOHeЛ (*) |
|
Публикувано | 28.03.01 14:00 |
|
|
желирана захар, пък сега : )))
това, което ти правиш може и да прилича на сладко, но не е сладко.
друго нещо е, сигурно също тъй вкусно, но не е класическо сладко.
в класическото сладко не се има предвид желиране, а консервиране посредством топлинната обработка и концентрацията на захарта.
в някои плодове има желиращи съставки по рождение... ако мога така да се изразя - дюли, например, ябълки, други разни. но това е пектин - плодов желиращ елемент. желатинът е животински и макар и да си приличат по изглед после - нещата не са едни и същи.
дори и да има пектин в "желираната захар", а не желатин - все пак това не е същотото сладко, като "онова" сладко.
ти правиш желе с парченца плодове, а не сладко.
когато се прави сладко от плодове, които имат много пектин в себе си, за да се избегне желирането на сладкото, парченцата плодове се обработват във варна вода, за да се стегнат и да не си пускат пектина, сещаш ли се? : )
в желетата може да се употреби лимон, предвид краткия процес на приготовление. но при сладкото не може, прецаква се лимоновият сок при по-дългата топлинна обработка, ама не знам защо става така : )
но и желетата са хубаво нещо. лично аз много обичам малиново желе върху пандишпанова бисквитка, с нацвъкана отгоре сметана и малко течен шоколадец, за допълнителен разкош : )
|
| |
|
|
|