|
Тема |
Re: La cuisine francaise [re: NoNaмe] |
|
Автор |
Capa_ (мама миа) |
|
Публикувано | 22.10.08 09:10 |
|
|
На мен ми допада и източния регион.
Българите обичаме тежката и нездравословна храна.
Бих искала да постна и нещичко за майонезата - кратка история.
Сосовете заемат особено място във френската кухня. Всенародната любов на французите към сосовете е довела до създаване на огромно количество всевъзможни рецепти. По стара френска традиция новите рецепти получавали названия в чест на провинциите или териториите, в които е създаден новият вид сос. Така се появил и един от най-известните - майонез. Една от версиите е, че майонезата се е появила вследствие на силен недостиг на продукти. През 1757 г. херцог Де Ришельо отбранявал от англичаните остров Минорка, удържайки обсадата в столицата на острова - град Майон. Обсадата се провеждала по всички военни правила за това време. Отбраняващите се под прикритието на мощните крепостни стени очаквали да пристигнат в помощ нови подкрепления. Дългоочакваната помощ така и не пристигала. Когато от хранителните продукти останало само яйца, лимони и олио, личният готвач на херцога осъзнал, че трябва да предприеме нещо. Войната си е война, но херцогът, като всеки аристократ, обичал изисканата кухня. На готвача не му оставало нищо друго освен да смеси наличните продукти. За удивление се получил добър сос, влязъл в историята, като майонеза. Сосовете се разделят на хладни, топли и сладки. Обикновено за основа при приготвянето им се използват високо концентрирани бульони, яйца, мляко, олио, сметана и различни видове растителни масла. При изготвянето на горещи сосове, често се използва брашно за постигане на гъстота и плътност. Ако в рецептата е предвиден оцет,– то за тази цел най-добре подхожда виненият или ябълковият.
|
| |
|
|
|