|
"А тва в БИЛЛА е пържен патладжан с червен сос и ПАК му викат “имамбайълдъ”! "
И те са се побъркали-името му е ТУРЛЮГЮВЕЧ!
"За мен (и за гуглето също) имамбаялдъ е разрязан надълго патладжан, изгребана вътрешност, забъркана с разни всякаквости, напълнен патладжанът обратно и изпечен."
И вие - "имамбайълдъ” е не много гъст крем, от вътрешността на патлажана, жълт на цвят, запържен с добавени подправки, затворен в метална кутия или буркан, е баланширан на висока температура, чрез водна пара!
Лично съм виждал цялото производство, етикетите и неспирният поток от фабриката за СССР.
Бях и посредник, в смисъл на пристанището, товарене, разтваряне, разпределение, 4 огромн шлепа са на кей за товарене и разтоварване, и още 10 чакащи на рейд! Целогодишно ,денонощно.
Имахме си ЗАВОД, на километър от Пристанището и гара на 500м- до Пристанището. Вреше и кипеше!
Защото празно нямаше-към СССР български консерви, вино, зеленчуци, плодове, месо, а от СССР, руда, въглища, метали, дори и цветни, технически оборудвания, автомобили...и всьо подобно.
Ставаше много бързо, щото 12 грамадни крана денонощно целогодишно, започва се със зелени топчето грах в букани, а през зимата, кисели краставички , туршии кисело зеле със свински пръжки /такова не си яла/ обработват не само шлепове, но и жп вагони-директно.
ДИРЕКТНО-Вадя 5 тонна пачка метал на брега, талиманката тича, сменя табелката с описанието произведено в СССР, му щипва нова: Произведено в Кремиковци и веднага на вагона износ в посока Запад
Щях да забравя, млад бях нямах къща, дадоха ми жилище от предприятието-7лв м. наем, а тока си беше отделно, към енергото, той пък около 9лв. месечно, за семеството безлатен санаториум в близкта гора с три басеина олимпийски размери... на морето също.
На всичкото отгоре, на всеки празник по магазините имаше и банани!
Да, имаше и опашки от чакащи реда си, но е така като е евтино и имаш пари да си го купиш... Щях да се пенсионирам на 55г
Отлеснах се, не го чети!
Какво значи тук някаква си имамбаяълдъ ?
Мнението е позиционирано и няма нищо общо!
|