|
Доообре, ето, като за първолак, като за прост човек, като за теб. Отговарям на всеки твой въпрос.
Колко захар, какъв съд, тефал или не, силен котлон ли, Моята пропорция е :
започни с малко количество, да не ходи зян матряла, а и да усетиш нещата. Също така, количеството зависи от съда, в който ще печеш крема. Аз имам 10 чашки за крем карамел, моята пропорция ми стига, да да ги напълня. Зависи и от размера на яйцата, от количеството захар. Но ти заложи на половината на моето количество и си подготви 6 чашки, да има.
1 литър мляко, понякога 800 мл, 7 яйца, захар не меря, на око, както във всяка българска рецепта))), примерно 1 чаена чаша, въпрос на вкус. Аз разбивам в тенджера от неръждаема стомана. Яйцата и захарта. Добавям млякото. Слагам на котлона на ниска степен и бъркам непрекъснато докато се разтопи захарта. Не трябва да завира, просто леееееко да се загрее с цел стопяване на захарта. Махаш от котлона и се захващаш с карамела. (аз ги правя едновременно тези неща, но като начало действай бавно и полека).
бърка ли се докато се карамелизира, как разбираш че е готово, без да загори… Слагаш на дъното на чашките 1-2 чаени лъжички захар. Аз слагам по две чашки на котлона, бързо става и да не изгори. Може да поразбъркаш с дървена лъжица. Когато добие златист цвят или да речем цвят "тъмен бакър", хващаш чашката с ръкохватка или кухненска ръкавица и леко разклащаш така, че да се полепи и по стените на чашката (може и със силиконова четка). Оставаш настрани, пълниш с крема, върху карамела, на ниво поне 1 пръст под горния ръб на чашката. И така, докато станат всичките ти чашки, ще си намериш количеството с времето.
върху горещия карамел ли сипваш сместа, вряла, топла, хладка или студена… Карамелът няма как да е горещ, той ще леко втърден, защото в момента, в който го махнеш от котлона и го джуркаш за да полепне по стените на чашката и вече е изстинал. та, насипваш млечната смес, съгласно това, което писах по-горе.
веднага ли пъхаш във фурната, как разбираш, че е готов..
да, веднага, след като си напълнила чашките, ноооо Ич не е проблем да си подготвиш сместа и от предишния ден. Фурната трябва да е загрята, 150-170 градуса.
подготвяш си по-дълбочка тава, редиш вътре чашките, слагаш вода, около 2/3 от височината на чашката. Слагаш във фурната и дебнеш да не заври водата. добяваш по някое време бучки лед. Ако заври, не е проблем, но ще стане на шупли, а не гладък (голем праз).
Какво се внимава, за да не замине всичко в кофата? Общо-взето нищо. И да е нпа шупли, все ще се изяде. Но, най-важното е : да не се клечи в клуба, за да не кремираш крема
как разбираш кога е готов : ами... отгоре става лека коричка, като запечено. Но, аз си пробвам и по стария метод за кекса-с тънко дървено шишче или с клечка за зъби. Не се ли залепи от сместа, значи е готово.
ставяш да позастине във фурната.
Яла съм и редки, и гъсти, и гладки, и сипкави, и с шупли… бОжа работа!
П. П. В карамела може да добавиш мъничко вода или лимонов сок, а в млечната смес - ванилия, малко ром. Въпрос на вкус.
Успех и да се похвалиш, ей!
Има още един важен момент, обръщането на чашката в чинийка, за да се изсипе крема, ама за сега ще го ядеш от чашката
|