|
|
| Тема |
Re: Селското стопанство днес и по соца [re: alisalisa] |
|
| Автор |
MilaO6 () |
|
| Публикувано | 19.08.25 14:28 |
|
|
|
Хубави сортове, подходящи точно за нашия климат, природно "култивирани и селектирани" тук от векове.
Специално за вкусовите качества на нашите плодове и зеленчуци, братовчедка ми, агрономката ми е казвала, че се дължи освен на сортовете и слънчевото греене и специално на почвите. Ако не беше така, то и турските и гръцките кайсии, домати и прочее щяха да са вкусни, но не са, въпреки слънчевото греене. Безвкусни и гумени, макар и със слънчев външен вид. Всички знаят за ароматния сорт кайсии в Североизточна България. Същият сорт вирее и на юг, но вкусът му не е същият и няма как да бъде върху песъчливи или глинести почви.
За червеите по плодовете знаем, че означаваше, че са екологично чисти. Макар че и за тях си е имало природни начини за справяне - окопаване в радиус от 1 м. Варосване на ствола до метър- метър и половина, опушване, пръскане с някакъв разтвор от градинско растение, но като не помня какво беше... В крайна сметка червеите излизаха като се накиснаха черешите във вода за известно време. Пък и не съм чула някой да е умрял от изядени черешов червей
Редактирано от MilaO6 на 19.08.25 15:51.
| |
| |
|
|
|