|
Е, добре, де. Имаше отровна химия по соца у нас и по света. Ади, не ние да сме измислили химията в селското стопанство и само у нас да се е яла силно отровна селскостоп. продукция, а в останалия свят да са били биокристално чисти. Тва и по-надолу не към теб, а по принцип.
Щом някой му е скимнало да забрави, че нашата селскостоп. и консервна продукция беше търсена навън и на изток, и на запад, така да е.
Но що се забравя, че по-голяма част от домакинствата в България се изхранваха от наистина екологично чисти плодове и зеленчуци - собствено производство. Голяма част от населението - и селското, и градското си имаше лични дворове, лозенца, земя за частно ползване с всякакви плодови дръвчета и зеленчуци. Тореше се с естествена оборска тор, а основно препаратите, които се ползваха бяха "син камък", сол, вар, някакъв домашно направен разтвор от растения(забравих какво точно, но нещо популярно от градината беше), специално за тази цел, който напръскваха с метла и пр. народни средства... В резултат, плодовете и зеленчуците на масата бяха пресни, сладки и вкусни. Модата с всякаквите му там хим. измишльотини в личните стопанства навлезе доста по-късно, но много хора си караха по стария изпитан начин за борба с вредителите с природни средства. Поне по моя, Добруджанския край беше така. Братовчедка ми е агроном и се грижи за фамилните ни земи и досега, та сме коментирали тия "химически" въпроси в селското стопанство.
Да, няма нужда да се идеализира соца. Но върлите му критици да се въздържат от крайни, неверни и тенденциозни твърдения, щото не знам на кого се докарват, ама лъжат главно себе си.
Редактирано от MilaO6 на 19.08.25 13:31.
|