|
Нищо по-добро не е измислино към момента, свободна инициатива, златно зърно произвеждат и продават, на когото и изгодно
Доядва ме, когато някакви тотални неграмотници в земеделието, животновъдството и производствения цикъл, за търговията да не говорим, шляпат статии с такива внушения с надеждата също толкова неграмотни читатели да им се вържат, без да се замислят и за секунда.
Заглавие:
Предприемач: Голяма част от българското земеделско злато се превръща в храна за прасета в Нидерландия
Какво иска да каже този - че холандците си хранят прасетата с хляба на народа или че българите хранят чуждите прасета, вместо родните?
Или, че щом в Ниската земя не могат да си отгледат фуражни смески за прасета, хич не бива да строят свинарници?
Бърз сърч за състава на фуражните смески за прасета /и аз не съм свиневъд, но не лапам всяка бръмнала муха/ ми показва .
Основн състав - пшеница, ечемик, тритикале, слънчоглед, грах, соя, бобови култури, рибно брашно, картофи, мляко, растителни и животински масла и протеини, билки, даже плодове и зеленчуци.
България произвежда голяма част от тези култури - за храна на хора и животни, и за вътрешния пазар, и за износ. Други държави като Белгия, например, не ги произвеждат в такъв обем и разчитат на внос, за да хапнат свинско. Авторът втрещен, че изнасяме зърнени и фуражни култури или че холандците внасят - така и не разбрах защо.
Ама що карали прасетата си за месо чак в Германия в кланица на 400 км, вместо да си построят една у задния двор? Ами защото там има вече готова, оборудвана и с голям капацитет за качествена обработка на животни за клане, трупно месо, субпродукти и всякакви остатъци по най-нови безотпадни технологии. Сигурно и в Тексас си карат телетата за месо на такива разстояния, че и по-големи, ама ауууу в Европа било грехота и събитие.
Ама що италианските производители на прошуто купували месо от немската кланица, вместо да си правят шунката само от италиански прасета? Ами защото не произвеждат само за италианския пазар, затова. Отде толкоз място за прасета в Италия, дето да изхранят с прошуто цяла Европа?
Ама защо после мъкнели бутовете за разфасовка и опаковане чак до румънска фабрика. Ами защото разходите за опаковане на готова продукция без друго са доволно високи и производителят инвестира в производствена база в регион/държава с по-евтина работна ръка. За да запази конкуретно ниска цена на крайния си продукт на межднародния пазар.
Какво ти китайско, бай американец масово набива телешки пържоли и бургери от Аржентина и Канада, карано с хиляди километри, защото сал един Тексас и още 2-3 краварски щата не могат ги изхрани - не и на тези цени. Обаче, наш "разбирач", цитиран от Ржевский, се вторачил в ЕС производствения цикъл, дето като територия сме една плюнка място в сравнение с Щатите. Пък за Русия да не отварям дума.
Зер, у Аляска и Владивосток си гледат и пшеницата, и прасетата в задния двор.
Кат на Ржевски дядо му на село.
|