"Сещаш ли се кога ще му бая два дена и 6 часа на някакво ядене"
Така е защото готвиш често и ти е дошло до гуша от пред печката.
Разбирам.
Но понякога на човек ми се прияжда нещо вкусно приготвено, и това си заслужава-да му се "бае"
Ето, ще кажа нещо за бобът, което всеки казва, че знае, но никой не го прави...защого уж люспите на боба били несваряеми и несмелаеми, което не е точно така.
Бобът освен друго съдържа и белтъчини, което може да подсети, че белтъчините лесно се "пресичат", и след пресичането колкото и да ги вариш си остават пресечени, и пресечени от дългото още варене стават като гума...несваряема и несмелаема.
За да се сварят и люспите и за да стана смелаеми е нужно много бавно и плавно увеличаване на температурата, докато достигне до макс сила на възвиране .
Така не е нужно да се накисва боб предварително.
Накисването може да служи само за да отстраниш част от люспите чрез стриване с ръка и промиване с вода...но това може да се каже че при правилно варене е излишно.
Аз правя така, хладка вода, на котлона 1час на температура 35-40 градуса, следва усилване на температурата с по 10-15 градуса, на всеки 10 минути докато заври, след като заври може да усилвате температурата до макс...и люспите увират щом и бобът уври.
С гореща вода не се долива.
Джоджен: Още в началото към бобът се прибавят 2-3
цели стръка, стеблото с листата, и накрая каквото е останало от тях се изхвърля, ....
2-3 минути преди бобът да е готов, се прибавя ситно нарязани листа в по-голямо количество не пречи. Накрая след като е свален от печката и варенето е завършило, отново се прибавя ситно нарязани листа, задушават се под затворен похлупак, без да бъдат варени.
При мен в тенджерата под налягане се получава като загрявам час и половина, и един час варя на макс...
"ДЖОДЖЕН:
В химичния състав на подправката се откриват витамини, А, В6, С, К, тиамин, ниацин и рибофлавин, микроелементи калций, желязо, магнезий, фосфор, селен, мед и манган. В джоджена се съдържат още валин, аланин, серин, изолевцин, троптофан, глатаминова и аспарагинова киселина, както голямо количество ароматни масла, сред които ментол. В 100 грама от билката се съдържа 71.62 въглехидрати, 8.98 грама белтъчини, 4.24 грама мазнини и 335 калории.
Лечебно действие:
Джодженът има антимикотичното действие. Неговото етерично масло има противогъбично и успокояващо действие.
Подправката стимулира апетита с възбуждането на секреторната функция на червата и стомаха. ... Билката има свойството да редуцира образуването на газове в червата и да предизвика разширяване на кръвоносните съдове."
Мнението е продуктово позиционирано и няма нещо общо!
|