Офф малко:
Ей тоз човек ми направи впечатление, дано има повече хора, да съживяват старите занаяти.
Здравейте, аз съм Свилен Класанов и живея в прекрасния Кюстендилски регион, село Еремия, Шопската Махала.
Практикувам занаята Хлебар / Дерменджия.
Какво ли е дерменджия се чудите?
Това е старата дума за мелничар на каменна мелница, занаят който почти е изчезнал в 2024г., но определено не може да се замени от изкуствения интелект.
Хлебар станах преди 22 г. когато създадох хляб Слънце Луна и ресторанти из София.
От скоро си живея на село и посрещам гости в моето стопанство посветено на хляба.
Тук има стара тухлена пещ и каменна мелница, а когато печа по-малко хляб го правя в подница. Занимавам се само със стари сортове пшеница и меся хляба в нощви с изворна вода.
Тук организираме частни събития за големи групи с музика на живо и гурме храна от село,
микро фестивали и пица партита.
Също така може да посетите стопанството и да се научите как се приготвя хляб от Лимец, как се мели брашно, как се прави квас от различни зърнени и бобови култури. Как се пече в подница, на въглени или в стара тухлена пещ. Ще Ви разкажа за произхода на пшениците и ще може да видите как расте Лимец – първата и най-устойчива пшеница позната на човека, див Лимец и други стари сортове.
върнете ни архивите, идиоти
|