|
Тема |
Re: тема за храна с/у стара и нова [re: vozac] |
|
Автор |
alisalisa (Lipari също) |
|
Публикувано | 07.01.24 14:46 |
|
|
най-достъпен избелвач - вар
шкебма, без малко лайна, не е шкембе и за чорба не става
В домашни условия - варно мляко или бистра варна водица.
Това е задължителната предварителна обработка против бацили и бактерюги.
Относно лайната, понеже сме варили и домашни шкембета от прясно заклани животни- туй за лайната са селски легенди, в стомаха лайна нЯма. Има само недосмляна или полепнала по власинките отвътре на стомаха храна, растителна в тревопасните или смесена в прасешкия стомах. Направо, цели треви и полусдъвкани зърна вадиш и чистиш. Туй първо се стърже на едро с обикновен нож, после се кисне във варно мляко да доразкара хранителните остатъци и да обеззарази вътрешността на стомаха откъм гнилостни бактерии, накрая може и с твърда четчица да се доизчисти, всичко и обилно да се изплакне с вода, а най-добре, първо във вода с малко оцет - така се неутрализира алкалната среда от варното мляко и после изобилно под течаща.
Много е подробно за обяснение, но на практика е фасулска раота, когато човек знае технологията и знае какво прави. Само дето си е малце хамалогия.
А агнешки чревца с домашна кука за плетене на чорапи обръщал ли си, мил, почиствал ли си???
Няма по-тегава предварителна обработка на нежна животинска карантия, обаче, после запечени на фурна на плитка от чревца или дори накълцани в дроб-сарма, ядеш и ревеш.
|
| |
|
|
|