Не знам дали ви е направило впечатление, ако сте пътували есенес, че и пролетиска из рОдината, и се е случило да минавате покрай посевни площи, що за смрад се носи от тях.
Дължи се основно на това, че изкуствените торове поскъпнаха яко, понеже: а) един от основните им производители в световен мащаб е Русия, а ние я санкционирахме и б) суровините от които се произвеждат пак идват в немалка степен от там, та местните производства също или се закриха, или вдигнаха яко цената.
В следствие на това, арендаторите изгребаха торищата до дъно. Къде узряла торта, къде не - всичкото краварник и пилищарник бяха "облизани" яко от към "изходяща" продукция.
Та, мирише драги зрители.
Ама това е малкото гайле.
Назряват два, ако не и три, огромни проблема мен ако питате.
С първия се сблъсках оня ден на село. Рояци мухи. Огромни, черни, завират се навсякъде, селото е пламнало от тях, дори в стаите по къщите. Съжалявам, че не снимах, да видите каква гнус е няколко десетки мухи, кацнали на стената до лампата. Пръскане, пръскане, изчезват за днес, след два дни пак е пълно. Рисковете от плъзване на зарази са огромни.
Вторият и третият проблеми ще са на лято с продукцията.
Първо, тия животни по фермите съвсем не се хранят "екологично". Те не са пасбищни. Немалка част от химията, която приемат, ще се нахака в продукцията - слънчоглед, жито, зеленчуци.
Второ, за разлика от изкуствените торове, където съдържанието е гарантирано, естествените такива са изключително трудни за правилно дозиране. Изпитал съм го на гърба си, когато през 80-те носих проби в ХЕИ, с цел проверка на количеството нитрати в зеленчуците. Разказвал съм я случката. Оказа се, че торените с изкуствен тор "за пазара" са съвсем в норма, докато торените с оборска тор "за лична консумация" са с нитрати доста над нормата.
Та, на лято му мислете какво ще ядете.
Слава украине!
Редактирано от oberleutnantRzevski на 21.11.22 22:47.
|