Съвсем оригинална рецепта - разбира се, че няма как да е с картофки, масово се отглеждат чак от началото на XIX век. Доматите - XVIII век, дотогава са считани дори за отровни (началото на XVI век, когато са дошли в Европа). Други днешни салати - може би някога не са правили.
Но вкусовете се развиват и обогатяват, видимо. Създателят на дюнера" почина на 80 години, намирам с гугъл за дата 26.10.2013. Пише така: "Кадир Нурман, когото в Германия официално почитат като "изобретателя на дюнера", почина в Берлин на 80 години, съобщи Би Би Си." "Кълцаното месо отдавна е част от националната кухня в Турция, но на Нурман приписват идеята то да бъде сервирано, увито със салата в плоска питка хляб."
Той пристига в Германия през 1960 г. като гастарбайтер, през 1966 г. се мести от Щутгарт в разделбения от Желязната завеса Берлин, а първия си павилион за дюнер-кебаб отваря пред жп гара в Западен Берлин през 1972 г. Нурман забелязъл забързания ритъм на големия град и му хрумнало, че заетите берлинчани може да харесат нещо такова, което веднага да отнесат със себе си. Но той не патентова кулинарната си идея и не печели нищо от популярността на дюнера.
Приносът му е признат през 2011 г. от Асоциацията на производителите на турски дюнер.
Другото име, масово приемано сред изобретателите на дюнера, е Мехмет Айгун, но самият Нурман казва в интервю, че "може би някой друг е сторил същото на някой незабележим ъгъл, но никой не му е обърнал внимание... чрез мен дюнерът стана известен."
===
Все пак, телевизионното описание със сигурност е по-достоверно, пък и е правено в самата Турция - не какво мислели германците.
|