О, ще се учудиш. имаха и при класическия климат до преди 25-30 години, а в момента целият Кубан е годен за лозя.1-2 Франции теоретично. Вярно, тогава качеството на вината им еееее.....да кажем силно незадоволително.
Каквото и да дрънкат биполярните (ориентир: няма глобално затопляне, ваксинират ви с чипове, времето се командва от ХААРП, Анинаките са построили пирамидите, земята е плоска етц), ако някой ми бе казал само преди 15 години, чез на село северно от ВИДИН ще си гледам маслинки, 4та поредна година без нужда от защита, щях да му кажа "мерси, бързам, извинявай" и да се отдалеча на по-безопасно разстояние от него.
В тоя ред на мисли, забележи, не говоря за вина - дори и до Москва да се качи каберне, 1. Лятото ще му не-достига жега за качество, дори 2. Зимата да не занулява лозята, както би го направил изминалият февруари там (минус 30 - но за 1 път от поне 15-20 години). Но ракията е друго) Имат сортове, кръстоска на европейски с Витис Амуренсис, сибирски диви лози, издържащи до около минус 32-34 градуса. Ябълките внимателно следят разговора ни и се притесняват
За виното трябва култура и тероар, поне 1-2-3....поколения. За ракия стигат и 12-14 захарност и сортът не е толкова важен. Теоретично, могат още сега.
|