Заквасената сметана е основен инструмент в кулинарните ми шедьоври
ПредОбрила съм много рецепти и по мързелив способ я слагам накрая на доста работи.
Например, последното ми откритие (Батко да си затвори очите!) е "ризото" по айляшки. Правих в няколко вариации - със зеленчуци, със сирена и с гъби.
Основата е задушаване на много зеленчуци(лук, пипер, тиквички, патладжан, морков, тва-онова) при зеленчуковия вариант, много гъби с чисто масло в другия, или лук с вино в този със сирената.
После, слагам вода 1:4,5, за да стане хубав врящ бульон и пускам ориза, намалям котлона и когато е дръпнал достатъчно, но не му е извряла водата, отделям от нея и разреждам една голяма кофичка сметана, за да не остане на бучки.
Връщам в тенджерата и бъркам.
А, при "рецептата" със сирената, в този момент съм надробила в нея синьо сирене, кашкавал, пармезан и пак връщам и бъркам.
Не звучи професионално, но никой не го е върнал, даже не ми е рентабилно, че се изяжда на едно хранене.
Графове! да не изпростяваме, херцогините ни гледат. Glastar
|