Анаеробна, анаеробнаааа ..... основното правило е да няма кислород. Това с претакането е мит ..... и явно се прави за да се доразтвори морската сол.
Ферментацията се контролира с температура и добавки на блокиращи я продукти - натриев бензоат, салицил, синапено семе .... и прополисът така действа. Нишестето от царевичния кочан я активира.
Кисело зеле се прави в цял свят .... и не бих казал, че нашенското е най вкусно .....Аз лично предпочитам немските рецепти за салата.
На вкиснали туршии само със сол, турците са изключителни майстори. А това правили ли сте !?
Кимчи е едно от основните традиционни ястия на корейската кухня. Корейците смятат, че дълголетието и красотата се дължат на благоприятните върху човека свойства на кимчи. Кимчи представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле и наподобява българското кисело зеле, но с много добавени подправки – лют червен пипер, сок от чесън и лук, домати и други. В зависимост от отделните райони, кимчи може да се приготвя по много различни начини, съществуват над 200 рецепти с голямо разнообразие и вариации. Ястието се консумира по всяко време на годината в Корея и като съставна част на всяко едно от трите ястия за деня.
Кимчи е направено от ферментирало зеле в комбинация от саламура, чесън, лук и смлян черен пипер. Кимчи е считана за една от най-здравословните храни на планетата. Кимчи е с изключително ниско съдържание на калории, мазнини и захар, с високо съдържание на фибри и съдържа витамини A, B, C. Едно от най-важните неща, които съдържа са здравословните бактерии, наречени лактобацили, намерени във ферментирали храни. Тези добри бактерии помагат на храносмилането, плюс това помагат за спиране и дори предотвратяване на гъбични инфекции.
Как да си направим Кимчи?
Съставки: 1 голямо китайско зеле; 4 л вода; 1/2 чаша (100г) едра сол; 1 малка глава чесън, обелена и ситно смляна; 6 см парче пресен джинджифил, обелен и смлян; 1/4 чаша (60 мл) сос за риба; 1/3 чаша (80 мл) чили паста или 1/2 чаша корейско чили на прах; 1 връзка нарязан зелен лук; 1 средно голяма ряпа, обелена и настъргана; 1 чаена лъжичка захар или мед.
Начин на приготвяне:
-Нарежете зелето надлъжно наполовина, след това нарежете всяка половина по дължина на 3 секции.
-Разтворете солта във водата и потопете зелето под водата. Сложете една плоча отгоре, за да се уверите, че е под вода, след което се оставя да престои в продължение на 2 часа.
-Смесете останалите съставки в много голяма метална или стъклена купа.
-Изцедете зелето.
-Смесете заедно всички съставки.
-Добре е да сложите гумени ръкавици, тъй като чили пастата може да оцвети вашите ръце.
-Сложете смесените съставки в стъклен буркан. Дръжте го на хладно място.
-Проверете кимчито след 1-2 дни. Ако са се образували балончета, то то е готово и трябва да се съхранява в хладилник. Ако не, оставете го още малко.
Don`t Worry! Be happy!
\\\"Оти се косиш, като че ти мине!\\\"
|