|
То, това с джанките си е стар лаф, нарицателно за детството един вид:-))
Както е казал за неговото си време Любен Каравелов в "Мамино детенце"(аз съм още на копривщенски мотиви) "Който не е видял новосадската лития, който не е прочел Максима Изповедника, който не е ходил в Бачковския манастир, който не е ял "шкембе-чорбасъ" в Цариград, който не е живял у мадам Клайн в Болград и който не е пил казанлъшка гюлова ракия, - той нищо не знае, от нищо не отбира." ,
за наш'то време важи "кой не се е катерил по чуждите дървета, кой не е крал джанки..." и прочее, той нищо от детството не е разбрал и нищо не знае - пък нищо,
че джанките растат под път и над път и нямало нужда да се крадат... Друго си е то,
да си краднеш
Само че, по нашия край се почваше още ей по туй време с черешите-ранозрейки... още като порозовеят първите череши преди 24-ти май и вече почваше черешовия десант...:-)) После идваше ред на кайсиите, после на вишните и така до края на лятото тумбите деца мааха крачоли из целия град... И не, че в почти всеки двор нямаше плодно дръвче, ама друго си то, е цяла компания да се насочите към най-близкото...
Също, в дворовете на училищата растяха черници, останали от времето, когато имаше летни пионерски поръчения да се отглеждат буби. Училището ги раздаваше, а от нас се искаше всеки ден да берем черничеви листа, да ги храним и на есен като завият пашкулите, да ги предадем в училище. Та покрай черничевите листа за бубите, що черници сме изяли директно от дърветата Ей на, как дума спомени отключва
А, баба ми ни пращаше братовчедите на градското лозе да берем джанки за супа, страхотна ставаше. Леко киселка такава една, идеална за лятно време...
Значи, този импулс да се бере директно от плодното дръвче и да се яде на момента никак не е случаен и си има дълбоко физиологично основание - доказано при това, Д-р Папазова надълго и нашироко го обяснява по повод на ензимите и на живата храна, в която се съдържат. Значи, доказано било, че ензимите в плодовете и зеленчуците се съхранявали до половин час от откъсването им. След това вече безвъзвратно се разпадали и всъщност това, което купуваме вече не е същото, което е било на дървото, затуй сега масово се препоръчват хранителни добавки, щото храната, която ядем не е жива в този ензимен смисъл...
Та, нашето поколение беше благословено с това ядене директно от дърветата... Аз в детството и юношеството си не помня да съм яла плодове по друг начин, освен директно от дървото, горе на черешата, дет се казва.. И досега ми е останал този импулс, видя ли дърво с плод, да си откъсна поне шепичка и да си лапна:-))))) Така си хапвам директно направо от храстите и къпини в Драгалевци от август до късна есен... А последната година, преди да почине мама, бяхме на гроздобер в родния ми град и там директно от лозите си отядох на сочно грозде:-))
А пък ний у нас днес сме на пълнени постни тиквички в гювеч на фурна... ама ги преполовихме вече
Редактирано от MilaO6 на 21.05.17 21:27.
|