е, чак пък : )
може би просто не си забелязала колко бързо става всичко с този кейк, защото си мислила за друго докато го правиш.
за колко пък време се разбиват едни белтъци и едни жълтъци, става много бързо : )
аз ги отделям направо в купите, слагам им по половин чаша захар, оставям ги така на масата, за да достигнат стайна температура по-бързичко докато меля орехите. нали захарта си е топла като стаята, стопля ги и тях.
щом са стайна температура, се избиват на стегнат пух просто наистина за 0 време.
да се смелят 100 грама орехи също става бързо.
галетата е купена в пликче, така че какво, да се кръцне крайчето на пликчето изобщо не отнема време
ами наистина много бързо и чисто се прави твоята орехова магия.
това сърце обаче го направих с 4 яйца без да променям количеството галета, захар и орехи. пликчета по 100 гр. орехи и галета и чаша захар.
сложих пак такова количество сироп - сварен от чаша и половина вода и чаша захар и като че ли кейкът стана една идея по-сухичък от предишния.
вероятно заради по-малкото яйца.
ами толкова имах в момента : )
а този крем изобщо не попива. така че това, че сладкишът е сиропиран, изобщо не бърка работата.
става някаква мигновена реакция докато се съединяват разбитите сладка и квасена сметана и желатиновото сиропче и се стяга още в купата, но остава такъв, че да можеш набързо да го разстелиш и оформиш във формата върху кейка.
после стяга още малко, но не става с консистенция на желе, а си остава пухкав.
хем го "режеш" с виличката като го хапваш, хем си е пухкав; любимият ми крем : )
предполагам, обаче, че не би издържал тежестта на платка отгоре. не съм сигурна, не съм опитвала, но ми се струва доста крехък. искам да кажа - не вярвам да е подходящ за слепване на торти. за отгоре обаче е един път
този кейк има около 3 сантиметра крем отгоре. не се "спихва" изобщо.
понякога през лятото си купувам скучни вафлени фунийки в кутия.
ама скучни са само докато не ги облея отвътре с разтопен шоколад и не ги напълня с такъв крем, само че разбъркан с чаша пасирани пресни ягоди с разбъркан в тях малко повечко разтворен желатин - 2 хубаво пълни лъжички, с връх.
бодвам им по една ягода отгоре и бум - в хладилника за 2 часа.
а през зимата правя със сладко от смокини и парченца портокали и мандарини.
просто за поглезотване отвреме-навреме
с варианти на този крем човек може да прави купища забавни неща.
а сега се събудих, защото котката ми се проснала на корема ми, тежи ми и ми хърка в ухото. ама моля ви се, сън няма човек... и реших да си хапна още едно парченце сладкиш, като е такава работата, и отворих клуба за още по-вкусно... и ето, че се разписах посред нощите
|