ох, не знам за ефект на пеперудата, обаче мога да ти разкажа как варих боб
в семейството ми само майка ми беше боб-фен.
на мене никога не ми се е пореввал боб, не че ми е нещо противен като праз с яйца, или малеби, просто бобът и аз не сме имали общи неща и като така сме живели мирно, макар и не непременно съвместно.
само че един ден...
аз изобщо забелязвам, че като мисля за майка си...
както и да е. един ден реших, че искам да сготвя точно боб и нищо друго.
беше преди 3 седмици.
не знаех как се готви той на практика, което не е удивително предвид отношенията ни досега.
от опита ми с други неща и Живота като цяло имах на харддиска си data, че бобът, като същество съдържащо много протеини от една (вътрешна) страна и много целулоза във външната си люспеста страна, би трябвало да стане добре сготвен, на цели зърна, но с маслен и недрънкащ вкус, ако по време на термичната обработка не се пресекат белтъчините му, а люспите му трябва да бъдат добре сварени, за да се предотвратят тези... ъъъ... последствия, свързани с храносмилането.
в теоретичната си подготовка за извършване на операцията обърнах внимание и на създаването наподходяща Ph среда, като реших, че това може да се осъществи, ако първоначално варя боба само с лука, целината и моркофите и добавя домати, сол и ала-бала след като той уври добре.
за да не се пресече отвътре реших да го варя изцяло на мноооого бавен огън, както се готвят еврейски яйца (много са ми любими).
бобът стана за чудо и приказ!
с бекончета, с аромати, великолепен.
докато го опитвах се чудех как съм можела цял живот да не ям боб, когато казах на баща си, че ще имаме този ден боб, той се понамръщи, но си сипа още една порция. когато вечерта дойде дъщеря ми и й казах, че има боб, тя реагира все едно съм й казала, че има чай от нафта, но после и за свое учудване хапна и...
... и като минаха 3 седмици двамата в един глас казаха, че искат пак боб!
добреее.
подготвих аз всичко както предния път, захлупих тенджерата и я сложих на най-слабото на котлона, да се загрява бавничко и да се вари към 2 часа.
на масата чакаха останалите допълнителни неща, които щях да метна в тенджерата, да се варят през последния час, спретнатки в разни купички и бурканчета.
дам.
и като минаха два часа, се оказа, че съм проуснала да сложа в тенджерата боба : (
варила съм 2 часа (от след като завря, значи към 2 и половина) 1 нарязан морков, наситнена глава лук, шепа кубчета сушена целина, стрък чубрца и шепа листа от джоджен.
и 4 лъжици олио : (
...и после си поръчахме спешно пица.
и всички ми се смяха, като не виждам причина това да не продължи и сега
|