|
Тема |
А! [re: Джoaннa] |
|
Автор |
Mag (Койчо койнарски) |
|
Публикувано | 16.11.06 18:20 |
|
|
Брига ми на капацуната. Ама на село се отоплявам с въглища. Е, вече нема. Преминавам на дърва. Поне дървесина си имам. Моя си.
Дедовците ми не открили нефтени кладенци.
Но тук искам да ти разкажа малко идилийка. Ужасен гот е като си идем на село и да си запалим печките с дръвца. Хем топлят, хем просветват пламъчетата. Па да седнеш около печицата с кана червено вино.
И тука една нашенска беловска рецепта (пие по кана вино на човек):
Надробява се на дребно кило свинско месо. Не много тлъстичко. От бут или рибица. Задушава се. С малко сланинка.
Отделно се сварява кисело зеле. Надробена не голяма кисела зелка. Вари се до омекване.
Отделно се обиварява ориз. Около 200-250 грама във вряла осолена вода. До не много меко.
Начукват се 1 глава чесън. Много чесън. Зависи от вкуса.
Всичкото това се хвърля в тава. С черен пиперец на зърна и 2-3 листа лаврово листче.
Дозапича се във фурната. Половин час.
Една порция от това изпива поне кило червено вино.
Седа се на чердже около печката с паниците и пълните чаши.
П.П. Но не сега - на Коледа. Сега са пости!
?
|
| |
|
|
|