Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 09:52 04.11.25 
Клубове / Контакти / Поколения / 40-50 Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема рецептата [re: Pyмянa]
Автор Edna (маринистка)
Публикувано06.10.03 10:29  



Обичам това време на годината или по-точно безвремие в селцето без хора -
едно такова, тихо, далечно и безкрайно.
Слънцето - есенно, лениво. С баща ми пием кафе под лозата и обсъждаме достойнствата на тазгодишната реколта.
- Не е лоша - казва баща ми - ама много закъсня.
Това се отнася както за чушките и доматите, така и изобщо за всичко около нас. Така с малко думи, почти без думи се разбераме с баща ми. Виж с майка ми сме многословни - никоя не отстъпва последната дума. С нея отдавна всичко сме казали, разбрали,обсъдили и въпреки това не ни стигат нощите и дните , като се видим.
Отплеснах се, щях да казвам рецепта.
Та:
влизам в градината и обирам всички узряли домати,
същото със чушките,
до лехата с чушките има патладжани, от тях 5-6,
моркови колкото можах да извадя от спеклата се земя - щото отдавна не е валяло дъжд, пащърнак, също и една китка чубрица.
Аз правя лютеницата по кукленска рецепта, обаче осъвременена , щото съм хитра. Там в Куклен, бабата настъргваше доматите, а аз пъхам пасатора в кофата и всичко от доматите стават на пюре. После докато доматите се варят изчиствам чушките и ги режа на парчета в казана, после морковите и пъщърнака. След около 30 минути всичко е омекнало и пак пасатора и пак всичко на каша, а водата се е поизпарила. Тогава вече слагам голямата тава и в нея олио и с едно голямо сито и лъжица, прекарвам сместа и я прецеждам от люспи, семки и други, и разбърквам с олиото. После чубрица, магданоз , черен пипер , кимион - смлян и докато стане гъсто се вари и бърка.
Иии, то по-трудно се разказва бре!
Тайната е , че вместо захар се слага една чаша мед.



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани и Edna   06.10.03 07:55
. * Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани и Pyмянa   06.10.03 08:24
. * рецептата Edna   06.10.03 10:29
. * Re: рецептата Gatsby©   06.10.03 13:27
. * Re: рецептата kakata   06.10.03 21:07
. * Оооооооооооо!!! TheSameOne   06.10.03 08:39
. * а така - ceлянинът   06.10.03 09:00
. * Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в бурка Casper.   06.10.03 09:44
. * Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани и Vonda   06.10.03 09:52
. * Направо... ABe   06.10.03 10:00
. * Re: Направо... snowprincess   06.10.03 10:57
. * Re: Направо... Чepнa_koтka   06.10.03 14:01
. * Re: Направо... snowprincess   07.10.03 02:37
. * Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани и tartarianeyes   06.10.03 10:32
. * Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани и Vitale   06.10.03 14:20
. * Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани и tartarianeyes   06.10.03 15:41
. * Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани и magnet   06.10.03 13:03
. * Re: и ще си говорим за лютеница и за чушки в буркани и kakata   07.10.03 10:29
. * пък аз кво фкусно направиииииххх ДжoДo   07.10.03 11:54
. * Мойто скромно мнение napalno_nepoznat   07.10.03 12:08
. * Re: Мойто скромно мнение ДжoДo   07.10.03 12:14
. * Re: Мойто скромно мнение napalno_nepoznat   07.10.03 12:21
. * Re: вий у куклен пукани люти чушки правите ли бе? MG42   07.10.03 11:59
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.