Е, аз не съм вече съпруга, но това е отделен въпрос...
Само че съм майка, и това налага готвене почти всеки ден.
Обикновено се старая да си спестявам време, като съчетавам готвенето с други дейности или готвя няколко неща наведнъж и после ги замразявам.
Ето някои мои "хватки" за пестене на време:
1. Понеже обичаме много пиле и го готвя често, размразявам две цели пилета, или около две кила бутчета и ги варя наведнъж до почти пълна готовност. После разпределям в торбички и замразявам - за супа или пък, вадя от фризера и стоплям във вряща вода сварените парчета, правя една салата и ядем варено пиле. Много е хубаво и здравословно. Без мазни сосове и т.н. Салатата я овкусявам с една-две намачкани скилидки чесън, зехтин, сол и балсамик оцет, слагам всичко вътре: лук, маруля, домати, краставици, чушки, моркови... авокадо, каквото има. Става супер!
2. Готвя ориз или паста със зеленчуци, не сме много по месата, това ми спестява много време (понеже месото иска по-дълго готвене).
3. Напоследък се отказах да ползвам боб или нахут от консерви, понеже искам да намаля консервантите, които приемаме, така че, като реша да готвя боб или нахут, ги накисвам във вода от предната вечер, слагам в хладилника. Като се прибера от работа, ги включвам веднага да се варят. Докато се оправим, те са почти готови. Ако не са, си върша нещо друго, докато се сварят.
Боба не го запържвам. НО лука и моркова ги задушавам, за да не ги варя дълго, добавям готовия боб, малко доматена паста накрая, разбърквам и готово. Доматената паста е готова сготвена, спестява ми поне 5-10 минути готвене и излиза по-евтино!
Нахута го ползвам за салата: слагам го в салатата и ядем така, даже и без хляб. Към тая салата може да се добави и една консерва риба-тон: става за чудо и приказ!
4. Не готвя от кафявата леща, която изисква много варене, а купувам от една оранжева, не знам дали я има в Бг. Тя става точно за 10 мин. Като сложиш още 10 да обеля, нарежа и задуша моркова и лука, ето ти супа-леща, слагам две лъжици доматено пюре, много гьозум и е супер.
5. Фен съм и на яйцата. Иска ми се да ги готвя по-често, но просто забравям за тях понякога. Сварявам ги и ги добавям към салатата или правя омлет с яйца и една консерва baked beans (това е фасул в доматен сос).
6. Картофено пюре. Обелваш и нарязваш на кубчета, варят се за 15 мин. на газовия котлон в подсолена вода (морска сол, че е по-полезна), изцеждам в цедката за паста, сипвам прясно мляко и мачкам. С кренвирши е супер. Може и масло да добавиш, но по-диетично е без, пък и не се усеща, ако го правиш с мляко. Става меко и супер пухкаво.
7. Пилешката супа е любима на детето. Нарязвам лук, морков, картоф, пускам ги с пилето (директно от фризера), като заврят, добавям ориз, след 15-20 мин. слагам нарязана тиква (зелена), след 5 мин е готово. Веднага застройвам (само с много кисело мляко, без яйце). Малко пипер слагаш още в началото и е върха.
8. Ползвам много подправки и правя "прости" яденета, без много-много екстри. Но подправките ги правят вкусни.
Ами, готвя почти всеки ден, но никога не стоя повече от 30-40 минути в кухнята. Използвам времето, докато чакам да се сготви яденето, да си измия всички чинии (това го мразя, но като готвя, не ми тежи да го свърша между другото)
Готвя винаги с желание (защото обичам да ям). Като готвя, се разтоварвам (даже и физически), може би защото обичам да го правя. Може да се каже, че ми е хоби. По принцип заради детето не оставаме без манджа, готвя по пълна тенджера, макар че сме само две, така че да има за 2-3 пъти. Това също спестява време.
Докато бях женена готвех още по-редовно и винаги манджи (къде ще залъжеш мъж със салата). Но тогава работех по-малко и имах време. Даже приготвях всичкото ядене на малката сама, избягвах купешки пюрета. Правя голяма доза и замразявам в бурканчета.
Да живее фризера!!!
Истината боли един миг,
лъжата - много по-дълго...
|