Нещо става с луканките и суджуците !!!
Не се лъжете по стари марки, деликатесите се правят по нови рецепти
Разнообразие от луканки и суджуци залива пазара. Мнозина обаче, като опитат, си казват: абе, не е като едно време. Това е така, защото рецептите за познатите видове отдавна не се спазват.
Производители правят традиционни марки по нови рецепти или често изменят съдържанието на продуктите в зависимост от това с каква суровина разполагат.
Така например на етикетите на Карловската луканка, която в миналото е съдържала телешко и свинско месо, можете да прочетете, че е направена от говеждо и свинско. При суджуците също има отклонение от традиционните рецепти.
В хипермаркетите "Метро" има изобилие на суджуци и луканки с едно и също име, но на различна цена. Например Панагюрска луканка може да се намери с четири различни цени в един и същ магазин. 14.15 лв. е цената на луканката, произведена от "Меском" Панагюрище. Направената в Карлово пък е на цена от 12.95 лв. 11.99 лв. е тази на месокомбинат "Монтана", а 12.47 е изработена с търговската марка на "Метро".
Карловската луканка също е с две цени. Пикантната Карловска струва 14.81 лв., а обикновената - 13.79 лв. И двата вида са произведени от "Бони оборот". Смядовската луканка също така е на две различни цени. Тази на монтанския завод е 11.99 лв., а 13.44 лв. е направената от завод "Коко". Троянска луканка на "Деком ООД" е 11.51 лв., а същата на "Коко" е 10.43 лв.
В "Билла" разнообразието е по-малко, но затова пък няма объркване от различните цени. Предлагат обаче атрактивни продукти от биволско и щраусово месо. Има например "Сушеница" от щраус, която се продава за 25.49 лв. Биволският суджук пък струва 18.99 лв. Деликатесите са произведени от месокомбинат "Меком". По-евтин е Търновският суджук - 15.69 лв. На същата цена се предлага и Горнооряховският, а с няколко лева по-малко - 11.29, е Шуменският суджук.
Как да избираме?
Специалистите твърдят, че името на продукта трябва непременно да е съобразено с региона, в който се произвежда. Така е в Европа. Клиентите не би трябвало да си купуват например Карловска луканка, ако тя не е направена точно там. Ако това правило се спазваше, и в България вкусовите качества на продукти с едно и също име не биха се различавали, а и ценови вариации също нямаше да има.
Според експертите най-лошото обаче е, че почти всички луканки и суджуци на пазара са вакуумирани. Това са продукти, които трябва да бъдат изсушени добре и срокът им на годност да е между 3 и 6 месеца.Добрият суджук задължително трябва да е в естествена обвивка и да е добре изсушен.
Друг проблем, с който непрекъснато се сблъскваме, дори и когато купуваме скъпи месни продукти, е, че в тях има жили, които правят месото неприятно за консумация. Така е, защото обезжилването е доста трудоемко, а в България няма специално обучени хора за това.
 
Stava opasno Sestrizi!!!
Za tova:
Tarsia si simpati4na Sazdarma,dostata4no otlejala i poela podpravkite si!Gotova da bade konsumirana inteligentno,vazpitano i na malki portziiki.S 4uvstvo za humor,golemi pretentzii i dostata4no 6iroka ambizia,moje i Rusa.Az 6te ia obekosmia!
Barzaite ,4e hliaba svar6va!  
|