Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:37 01.05.24 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Направи си сам Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Как да си направим сами ябълков оцет
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано19.09.10 01:55  



ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ
Продукти:
10 кг. ябълки
1 кг захар
1 водна чаша мая от стар ябълков оцет
10 л. вода

Ябълките се измиват добре, изчистват се от загнилите места, след което се нарязват на 4 или 6 , без да се отстранява семенната част и кората.
Поставят се в пластмасов бидон. водата се загрява до 30-40 градуса и в нея се разтваря захарта.
С получения разтвор се заливат ябълките. Прибавя се маята и се разбърква добре.
След това се оставя на стайна температура до извършване на необходимата ферментация, като се бърка два пъти дневно, защото при ферментирането, ябълките се насищат с въглероден двуокис и се изкачват на повърхността като шапка.
Трябва периодечески да се бърка, за да може всичките ябълки да имат достъп до въздуха и да става правилно ферментацията.
След като се получи киселата ферментация, разтворът се прецежда през тензух и се налива в стъклени съдове.
В получената течност се поставят 1-2 ч. лъжички лимонена киселина за избистрянето й.
Утайките отново се поставят в бидона. Отново се загрява 10 л. вода, в която се слага само 1/2 кг. захар.
рецептата се повтаря до получаването на втора доза оцет.

МОИ ВАРИАНТИ

Първи вариант :
Прави се от капали ябълки.
Независимо от съда - 1/3 от съда се пълни с възможно максимално натрошени ябълки - или много ситно нарязани, или смачкани, или настъргани. Някои практикуват поставяне на ябълките в плътен полиетиленов чувал и мачкане с крака или чукане с някаква бухалка.
150 гр. захар на литър вода
чаша оцет
вода догоре на съда.

Отворът на съда се покрива с марля и се завързва.
Стои на топло и ферментира докато ябълките изплуват отгоре.
Поне един път на ден се разбърква с бъркалка енергично.
Престоява така поне една седмица или до прекратяване на ферментацията.
Прецежда се.
Ябълките се изхвърлят.
Пак се завързва с марля и престоява, докато се утаи идеално.
Много внимателно, с маркуче, се отлива само бистрата част, над утайката и се пълни в бутилки.

Втори вариант :
( преписано от вестник )

Измийте добре 2 кг. негодни за друга консумация ябълки. Почистете ги от гнили и червиви части. Не отстранявате сърцевината им и не ги белите.
Настържете ги на едро ренде.
Получава се около 800 гр. смес.
Поставете в трилитров буркан.
Долейте съда почти догоре с топла, предварително преварена вода.
Прибавете 300 гр. пчелен мед или захар, а за ускоряване на оцетнокиселата ферментация и 30 гр. мая за хляб и 60 гр. сух черен хляб.
Бурканът се оставя в тъмно помещение, при температура около 30 градуса.
Кашата се разбърква три пъти дневно с дървена лопатка.
На десетия ден прехвърлете кашата в марлена торбичка и я пресовайте в тавичка, поставена между две чисти плоскости. Отделеният сок прецедете още веднъж през марля и го прехвърлете в съд с широко гърло.
Завържете отгоре с марля и оставете на топло място.
Когато от течността престанат да се отделят газови мехурчета и тя се избистри напълно, тогава може да сте сигурни, че ферментацията е завършила.
Източете бистрия оцет, прецедете го и го налейте в бутилки от тъмно стъкло.
Затворете плътно и съхранявайте на хладно място.
Получаването на оцета става най-много за два месеца.

Коментар:
От повече от 15 години правя ябълков оцет. Става при всякакви условия, оцетнокиселата ферментация е най-естественото нещо на света.
Целта е някакъв естествен растителен продукт да се надроби на много ситно, за да има максимална повърхност, да има МАЛКО захар, да стои на топло, да има достъп до въздуха.
На този принцип можете да си направите оцет от всичко, което ви дойде на ума.
Когато направих първия път оцет не можа да ферментира достатъчно, защото паднаха студове рано. Беше в квадратно бидонче, около 35-литрово.
Оставих го да презимува заедно с ябълките вътре цялата зима на терасата. Замръзна, размръзна се. Напролет, като изгря слънце и се стопли достатъчно пак започна да ферментира. От това количество разтвор направих около 27 литра първокласен, много силен ябълков оцет ( пак повтарям - може да стане и от праскови, кайсии, вишни и въобще, от всякакъв плод или зеленчук ).
След това няколко години се чудех на кой приятел да подаря по някоя 3-литрова бутилка с оцет.
Смело напред, няма начин да не стане.
Независимо от съветите, аз съм го държал и на директно слънце в прозрачни пластмасови бутилки и с гаранция нищо му няма.




Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Как да си направим сами ябълков оцет Sapiens   19.09.10 01:55
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет Lali   19.09.10 02:38
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет *mila*   19.09.10 09:27
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет Sapiens   19.09.10 15:02
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет npubem   19.09.10 18:17
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет Sapiens   20.09.10 00:53
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет *mila*   19.09.10 19:52
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет *mila*   19.09.10 21:13
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет Sapiens   20.09.10 01:01
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет *mila*   20.09.10 12:09
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет Sapiens   20.09.10 18:50
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет Sapiens   20.09.10 19:02
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет *mila*   21.09.10 10:25
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет Sapiens   21.09.10 13:16
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет npubem   21.09.10 13:27
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет Sapiens   21.09.10 19:42
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет mmayacol   20.09.10 12:42
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет npubem   20.09.10 16:44
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет Sapiens   20.09.10 18:57
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет wiz   20.09.10 21:37
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет Lenor   23.09.10 01:15
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет wiz   23.09.10 07:04
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет Lenor   23.09.10 10:41
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет rade6ki   03.10.10 02:20
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет HAДEЖДA™   09.10.10 12:46
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет Sapiens   09.10.10 16:33
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет *mila*   09.10.10 16:43
. * Re: Как да си направим сами ябълков оцет ha!   11.10.10 09:19
. * Преследваш ме, но с каква цел, ... *mila*   11.10.10 11:18
. * Re: Преследваш ме, но с каква цел, ... Sapiens   11.10.10 21:22
. * Re: Ами ... *mila*   12.10.10 00:37
. * Re: Ами ... Sapiens   12.10.10 15:57
. * Re: Преследваш ме, но с каква цел, ... ha!   12.10.10 08:26
. * Re: Преследваш ме, но с каква цел, ... *mila*   12.10.10 14:36
. * Re: Преследваш ме, но с каква цел, ... tirtirlin   12.10.10 10:03
. * Re: Преследваш ме, но с каква цел, ... *mila*   12.10.10 14:40
. * Re: ПП: Приключвам, ... *mila*   12.10.10 14:43
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.