Привет,
най-малко съм предполагала, че точно този аспект ще ме затрудни... Моля, помагайте със съвети!
Днес е 8-ми ден след операцията. Възстановяване, ходене до тоалетна - нормални. Бях предупредена да не ям подуващи корема и "трудно смилаеми" храни, без особено конкретни примери. Ясно е, че боб, зеле, гъби скоро няма да кусам - но и не напирам. Повечето плодове не можело, заради целулозата. Вече ям по 1 ябълка на ден обаче, без проблем, също и по малко печена тиква. Банан не съм яла още, но предполагам, че не би трябвало да е проблемен?? Друго дотук съм яла - каши, супи, пюрета (картофи, спанак), мляко - кисело, прясно; извара, яйца. Малко солети и обикн. бисквити още от болницата. И дотук ми се изчерпва опитът засега, а скоро ще ми се изчерпи и въображението какво да си приготвям за ядене. Моля, кажете какво още е безопасно в моя случай.
Мисля да пробвам да си настържа малко морков на салата - дали е ОК?? Чушки сурови или готвени ОК ли са?? Особено ме вълнува пълнозърнести храни мога ли да ям - зърнен хляб (бонус, тонус), булгур, варено жито?? Щото нали съдържат фибри и аз сега не мога да разбера да избягвам ли всички фибри (че нали и целулозата е), или такива може? Хем нали не трябва да се допуска запек, а на мен точно такива храни, наред с ябълки и стъргани моркови, ми помагат най-добре? И водят ли се за "подуващи корема храни"?
А макаронени изделия, спагети? Как стои въпросът с ядките - орехи, бадеми (сурови), също и семена (напр. в собствено печиво тип "солен кекс" от пълнозърн. брашно с тиквени, слънчогл. семки, мак, сусам) - ?? Съставки на мюсли - корнфлейкс, пшенични ядки (предимно за варене)? Моля да ме осветлите...... Хиляди благодарности предварително!
|