Питагор,
Останките от първобитните хора са от ледниковия период, след като вече са били станали всеядни и когато друго освен месо за ядене не е имало. Тогава са използвали и примитивни инструменти за разкъсването му, именно защото зъбите им не са ставали за тази цел. Храни се както искаш, но да се изопачават историята и еволюцията в името на Аткинс ми изглежда прекалено голяма чест за него.
Впрочем, аз също имам книгите му, 3 от тях, и уважавам доста от възгледите му. Все пак, нещата с храненето и хранителните продукти често имат повече от една страна, което той не взима предвид. Месото наистина не съдържа въглехидрати, но за сметка на това съдържа голям брой остатъчни вредни вещества, особено при модерния начин на производство, а и метаболизирането му в тялото е свързано с такива. Като цяло, то е най-токсичният продукт. Според това, което зная, имам всички основания да смятам, че месото не може да бъде полезно за никого. Казвам го като лично мнение и не ми се разпростира на тази тема, не дай Боже да стане спор между месоядци и вегетарианци, но искам да те уверя, че въглехидратите са само една малка част от проблемите на съвременното хранене. Намаляването им далеч не решава всичко. Освен това, прекалено многото протеин в храната, а с Аткинс лесно може да се получи двойно количество повече от необходимото, само по себе си е вредно, натоварва организма, особено бъбреците, и може да стане причина за проблеми. Изобщо, когато става дума за оптимално хранене, лесно решение няма.
Що се отнася до диабетиците, известно е, че тяхното хранене трябва да бъде с ниски въглехидрати. Затова Аткинс може да бъде добра основа за едно диабетично меню, но според мен за когото и да било крайният вариант на тази диета не може да бъде препоръчителен.
Аз нямам претенции да съм давала определение за кетоацидоза, просто ми се стори, че понякога се объркват двете понятия и затова ми се прииска да ги разгранича по някакъв начин. Ето тук например има повече за това какво е кетоацидозата, то е много по-пълно, но не противоречи на казаното от мен: http://en.wikipedia.org/wiki/Ketoacidosis
|