Да, метаболизмът се ускорява с някакъв процент с увеличаване на теглото и на подаваната храна, но всъщност не това е важното. Нито пък калориите имат чак такова голямо значение. Значение имат захарта и инсулинът. Също и други хормони - лептин, грелин, амилин... Но това, което със сигурност се поддава на контрол, е инсулинът.
Д-р Ричард Бърнстайн е направил един експеримент: давал по 100 мл шотове зехтин на диабетици първи тип (на нисковъглехидратно хранене и инсулин). Целта била да понапълнеят, защото се оплаквали, че са прекалено слаби. Никой от тях за 6 месеца не качил нищичко. Причината е, че се хранят нисковъглехидратно и нямат нужда от много инсулин, така че дори 900 калории допълнително от чиста мазнина не им пречат И пак той посочваше някъде, но не помня сега къде, че е направено проучване, в което давали допълнително мазнини на хора на високовъглехидратен и на нисковъглехидратен режим. И тези мазнини ги проследявали с въглеродно нещо си. При тези на високовъглехидратния режим мазнините се озовали около талията и корема. При другите, които се хранели нисковъглехидратно, мазнините се озовали в дъха им, т.е. оползотворили са ги за енергия, а не са ги трупнали на корема. Така става при нисковъглехидратно хранене, когато инсулинът се поддържа нисък - дори и допълнителните калории над нуждите не се лепят, а се изгарят.
Имаше и друго проучване напоследък, което показа, че хората, които се хранят нисковъглехидратно, изгарят 300 калории повече в покой, отколкото другите.
Калориите не са това, което са, метаболизмът също.
Ние може да си приказваме и да си теоретизираме, всички сме чели различни неща, а и опитът ни е малко различен. Но за авторката на темата е важно едно: инсулинова резистентност и потенциален диабет (и други болести). Дали й е бърз или бавен метаболизмът, това всъщност няма значение. Има значение какво яде. Явно при сегашния й начин на хранене организмът е развил ИР, значи този начин не е правилен и трябва промяна. Но тя се вайка, че не можела да яде като другите и като досега. Проблем има и той не е в количеството храна, а е във вида храна. Или пък може да се каже, че е в количеството неподходяща храна.
http://cioccolatascorner.blogspot.com/Редактирано от Sol y Sombra на 17.12.12 13:37.
|