1. Жадната монахиня, много популярен десерт, с много варианта, ето го моят:
1 ч. кисело мляко, 1 ч. захар, 1/2 ч. олио, 1 с.л. сода, 2 ч. брашно, 3 с.л. какао, 1 с.л. канела. Обърква се, пече се в намазнена тава за около 20-25 мин. на 250 градуса.
Залива се със захарен сироп - 1 ч. захар, 1 ч. вода, затопля се докато захарта се разтопи.
Когато сиропа се излива върху сладкиша, едно от двете трябва да е студено.
Става доста сладко, затова захарта в сиропа можа да се намали.
Напоследък слагам по-малко сироп, за сметка на това правя глазура - разтопявам шоколад, смесвам с прясно мляко и малко какао.
Може да се сложат и ядки, пробвала съм с орехи, носи.
Сервира се с топка сметанов сладолед.
2. Меденки
1 ч. чаша захар, 3/4 чаша олио, 2 яйца, 1 лъжичка равна сода бикарбонат, 3 с. лъжици мед, може и повече, 1 пак. канела, брашно колкото поеме - около 4 чаши. Меси се тесто, разточва се и се реже на кръгчета с чаша или с формички, може да се направят и малки леко сплескани топчета. Пече се в предварителни затоплена умерена фурна.
Като изстинат формичките се слепват две по две с мармалад, най-добре се получава с мармалад от сини сливи. Оставят се да престоят 24 ч. за да омекнат.
|