| 
         
        
  
        
				Гала:
 
 Рибена салата:
 
 1 средно голяма риба - печена, пушена или варена
 12бр. рулца от раци
 2 яйца
 1 малка глава лук
 сока от 1/2 лимон
 1с.л. балсамов оцет
 копър, черен пипер и сол на вкус
 зехтин
 
 Яйцата се слагат да се сварят добре и да се охладят, а през това време рибата се изчиства от костите и се накъсва на ситно в салатиера. Добавят се нарязаните на дребно рачешки рулца, нарязаната на фини полумесеци глава лук и нарязаните на дребно сварени яйца. Всичко се размесва добре с копъра и останалите подправки. Салатата “обича” киселко, особено ако се остави да престои, и ако това количество оцет и лим. сок са ви малко си добавете на вкус. Накрая залейте с мъничко зехтин.
 
 заб. Ако решите да си приготвите рибата специално за тази салата (а не е остатък от предишно хранене) трябва да я охладите преди да я приготвите. За останалата част от семейството залейте с малко зехтин или сложете майонеза. Ако пасирате всичко в блендер се получава чудесен пастет за мазане на дюкански или пълнозърнест хляб.
 
 Добър апетит и внимавайте за костици 
 
 
 Крем от маруля (супа)
 
 2-3 листа маруля
 1 тиквичка
 1 малък картоф
 1 морков
 1 малка глава лук
 
 Нарязвате тиквичката, картофа, моркова и лука на едри парчета и сварявате в около 1 литър вода (може и малко повече). Захлюпвате тенджерката и оставяте да ври на тих огън. Когато е почти готово добавяте предварително измитата и накъсана маруля, оставяте за още 3-4 мин. на ври на слаб огън, изключвате, добавяте сол на вкус и зехтин, и пасирате.
 Сервирате с пресен магданоз и лъжица сметана. Става страшно свежо и вкусно!
 
 Италианска фокача (за напреднали)
 
 1ви етап:
 Вечерта забърквате 300г. брашно тип 00, т.е - фино бяло брашно
 300г. вода и 6г. жива мая (2г.суха).  Обърквате хубаво с лъжицата, (може и с миксер, може и в робот), слагате тестото в затворен съд и го оставяте в хладилника да втасва около 12-14часа. Става доста течно тесто. 
 
 2ри етап:
 На следващия ден вадите от купата, ( трябва да са се получили едри мехури) оставяте я на стайна температура около 1/2час (можете да пресипете тестото в миксера, робота, или продължавате на ръка)
 Добавяте 90г. брашно "00" лъжица по лъжица, 6-8г. сол(1ч.л.), и на края - 2 с.л. зехтин. Става малко по-гъсто, но пак е течно!
 
 3ти етап:
 Оставяте да почине десетина минутки, а след това го разстилате в намазана с малко зехтин тава, като внимавате да не разкъсате глутеновата коричка, която се образува на повърхността. Добре е да се използва незалепваща форма! 
 
 4ти етап:
 Когато тестото си удвои обема (около 2 часа, може и повече) и фурната е добре загрята - 200-230 градуса,  нежно го намазвате със смес от вода и зехтин (1:1), поръсвате с едра сол и печете около 20-30мин.
 
 5ти етап:
 омитате до троха!
 
 Палнени чушки - различни 
 
 8 бр. чушки за пълнене (по желание зелени или червени)
 1 голям стрък праз лук
 2 тиквички
 1 патладжан
 1 глава броколи
 2 моркова
 1 добре узрял домат
 300 гр. гъби
 500 гр. телешка кайма
 на вкус:
 сол
 черен пипер
 кимьон на прах
 червен пипер
 шарена сол
 
 за заливката:
 1-2 яйца
 150гр кис. мляко
 150мл пр. мляко
 щипка сол
 щипка сода за хляб
 щипка шарена сол
 
 Начин на приготвяне:
 
 Преди да започнете накиснете броколите и нарязания на филии патладжан по отделно във вода с оцет за около 30мин. На броколите им излизат гадинките от гроздчетата, ако има такива, а на патладжана му излиза горчивото!
 През това време отделете бялата част на стръка праз и я нарежете на дребно, задушете в голяма тенджера за около 15 мин. с малко вода. Добавете каймата, всички подправки и "запържете" докато каймата стане на трохи. Настържете 2та моркова, домата, добавете ги към каймата и ги оставете да се готвят заедно още десетина мин. През това време си нарежете останалите зеленчуци на кубчета, броколите на малки розички и ги добавете в тенджерата към останалото. Добавете 1 каф.ч. вода и оставете на тих огън с капак за около 20 мин.
 През това време си измийте, почистете и леко подсолете чушките. Когато сместа за пълнене е готова напълнете чушките и ги сложете в тавичка в предварително загрята фурна. Печете около 1ч30м - 2ч на силна фурна, като по средата обърнете чушките, за да се запекат от всички страни. 
 Когато чушките са готови ги залейте със сместа от млеката и яйцата, и запечете за още 10-15 мин.
 
 Внимавайте с количеството на плънката и големината на чушките! Не забравяйте, че тези зеленчуци губят от обема си по време на готвене, за разлика от ориза, затова тъпчете чушките максимално плътно. Ако ви остане плънка я сложете в тавата заедно с чушките - когато залеете със заливката става фантастично!
 
 Със същата рецепта (без чушките, + още един патладжан) си правя мусака! ммммммляс!
 
 
 Бисквитено руло
 
 най-любимия ми супер-лесен десерт
 
 1 опаковка кръгли бисквити се намазват от едната страна първо с малко масло, а след това с мармалад. Слепват се една до друга и така се получава руло
 Рулото се поставя в продълговата чиния и се напръсква с прясно мляко или сок от компот, за да овлажнеят бисквитите. 
 Разбърква се 100гр. Масло с 2-3 с.л. сметана и с 2-3 с.лъжици пудра захар. Ароматизира се с 1 ванилия. Със сместа се намазва рулото от всякъде и се поставя за няколко часа в хладилника. Реже се по диагонал преди да се поднесе.
 
 
 
 
 Редактирано от incendio на 24.03.09 17:40. 
        
        
  
          |