Гала:
Рибена салата:
1 средно голяма риба - печена, пушена или варена
12бр. рулца от раци
2 яйца
1 малка глава лук
сока от 1/2 лимон
1с.л. балсамов оцет
копър, черен пипер и сол на вкус
зехтин
Яйцата се слагат да се сварят добре и да се охладят, а през това време рибата се изчиства от костите и се накъсва на ситно в салатиера. Добавят се нарязаните на дребно рачешки рулца, нарязаната на фини полумесеци глава лук и нарязаните на дребно сварени яйца. Всичко се размесва добре с копъра и останалите подправки. Салатата “обича” киселко, особено ако се остави да престои, и ако това количество оцет и лим. сок са ви малко си добавете на вкус. Накрая залейте с мъничко зехтин.
заб. Ако решите да си приготвите рибата специално за тази салата (а не е остатък от предишно хранене) трябва да я охладите преди да я приготвите. За останалата част от семейството залейте с малко зехтин или сложете майонеза. Ако пасирате всичко в блендер се получава чудесен пастет за мазане на дюкански или пълнозърнест хляб.
Добър апетит и внимавайте за костици
Крем от маруля (супа)
2-3 листа маруля
1 тиквичка
1 малък картоф
1 морков
1 малка глава лук
Нарязвате тиквичката, картофа, моркова и лука на едри парчета и сварявате в около 1 литър вода (може и малко повече). Захлюпвате тенджерката и оставяте да ври на тих огън. Когато е почти готово добавяте предварително измитата и накъсана маруля, оставяте за още 3-4 мин. на ври на слаб огън, изключвате, добавяте сол на вкус и зехтин, и пасирате.
Сервирате с пресен магданоз и лъжица сметана. Става страшно свежо и вкусно!
Италианска фокача (за напреднали)
1ви етап:
Вечерта забърквате 300г. брашно тип 00, т.е - фино бяло брашно
300г. вода и 6г. жива мая (2г.суха). Обърквате хубаво с лъжицата, (може и с миксер, може и в робот), слагате тестото в затворен съд и го оставяте в хладилника да втасва около 12-14часа. Става доста течно тесто.
2ри етап:
На следващия ден вадите от купата, ( трябва да са се получили едри мехури) оставяте я на стайна температура около 1/2час (можете да пресипете тестото в миксера, робота, или продължавате на ръка)
Добавяте 90г. брашно "00" лъжица по лъжица, 6-8г. сол(1ч.л.), и на края - 2 с.л. зехтин. Става малко по-гъсто, но пак е течно!
3ти етап:
Оставяте да почине десетина минутки, а след това го разстилате в намазана с малко зехтин тава, като внимавате да не разкъсате глутеновата коричка, която се образува на повърхността. Добре е да се използва незалепваща форма!
4ти етап:
Когато тестото си удвои обема (около 2 часа, може и повече) и фурната е добре загрята - 200-230 градуса, нежно го намазвате със смес от вода и зехтин (1:1), поръсвате с едра сол и печете около 20-30мин.
5ти етап:
омитате до троха!
Палнени чушки - различни
8 бр. чушки за пълнене (по желание зелени или червени)
1 голям стрък праз лук
2 тиквички
1 патладжан
1 глава броколи
2 моркова
1 добре узрял домат
300 гр. гъби
500 гр. телешка кайма
на вкус:
сол
черен пипер
кимьон на прах
червен пипер
шарена сол
за заливката:
1-2 яйца
150гр кис. мляко
150мл пр. мляко
щипка сол
щипка сода за хляб
щипка шарена сол
Начин на приготвяне:
Преди да започнете накиснете броколите и нарязания на филии патладжан по отделно във вода с оцет за около 30мин. На броколите им излизат гадинките от гроздчетата, ако има такива, а на патладжана му излиза горчивото!
През това време отделете бялата част на стръка праз и я нарежете на дребно, задушете в голяма тенджера за около 15 мин. с малко вода. Добавете каймата, всички подправки и "запържете" докато каймата стане на трохи. Настържете 2та моркова, домата, добавете ги към каймата и ги оставете да се готвят заедно още десетина мин. През това време си нарежете останалите зеленчуци на кубчета, броколите на малки розички и ги добавете в тенджерата към останалото. Добавете 1 каф.ч. вода и оставете на тих огън с капак за около 20 мин.
През това време си измийте, почистете и леко подсолете чушките. Когато сместа за пълнене е готова напълнете чушките и ги сложете в тавичка в предварително загрята фурна. Печете около 1ч30м - 2ч на силна фурна, като по средата обърнете чушките, за да се запекат от всички страни.
Когато чушките са готови ги залейте със сместа от млеката и яйцата, и запечете за още 10-15 мин.
Внимавайте с количеството на плънката и големината на чушките! Не забравяйте, че тези зеленчуци губят от обема си по време на готвене, за разлика от ориза, затова тъпчете чушките максимално плътно. Ако ви остане плънка я сложете в тавата заедно с чушките - когато залеете със заливката става фантастично!
Със същата рецепта (без чушките, + още един патладжан) си правя мусака! ммммммляс!
Бисквитено руло
най-любимия ми супер-лесен десерт
1 опаковка кръгли бисквити се намазват от едната страна първо с малко масло, а след това с мармалад. Слепват се една до друга и така се получава руло
Рулото се поставя в продълговата чиния и се напръсква с прясно мляко или сок от компот, за да овлажнеят бисквитите.
Разбърква се 100гр. Масло с 2-3 с.л. сметана и с 2-3 с.лъжици пудра захар. Ароматизира се с 1 ванилия. Със сместа се намазва рулото от всякъде и се поставя за няколко часа в хладилника. Реже се по диагонал преди да се поднесе.
Редактирано от incendio на 24.03.09 17:40.
|