|
Тема |
Защо ни е толкова гадно киселото мляко !? |
|
Автор |
Noc (добряк) |
|
Публикувано | 30.12.09 15:05 |
|
|
Наскоро бях при баба ми тук в София и изядох с голямо удоволствие цял буркан домашно кисело мляко. Е няма нищо общо с тези, които съм ял от магазините, като се почне с евтините от фантастико и се свърши с обявените за "био" кисели млека.
Не разбирам от бактериология но по принцип си мислех, че на един бацил - примерно Бацилус Булгарикус - му е достатъчно да бъде 2-3 екземпляра и като го оставиш в подходяща среда той сам си се размножава, т.е. производствените разходи са малки ? А баба ми ми обясни, че млеката по българския пазар се заквасват с нишесте, а не с нашия роден бацил. Е каква е логиката на това ? Имаме го тоя уникален бацил, само тук се въди, чак в Япония са го купили и там киселото мляко с нашия бацил жъне медали... а ние тука в росината му ядем нишестени кашички ?? WTF ???
Ако някой тук бъде така добър да
1) ми обясни от научна гледна точка защо не си ползваме бацила и
2 ) ми даде рецепта как да си правя качествено домашно кисело мляко ( откъде да взема бацила ? баба ми ми казваше да си купя един литър мляко от крава ( до вилата ми има бивше ТКЗС ) и да изсипя вътре половин-една кофичка кисело мляко от тези, които ги правят както трябва (мисля за "Явор" говореше, моля поправете ме, не съм сигурен )
Благодаря предварително !
Редактирано от Noc на 30.12.09 15:08.
|
| |
|
|
|