| 
	
 | 
	
          
            
              
                | Тема | 
                   Защо ни е толкова гадно киселото мляко !? | 
                 |  
| Автор | 
Noc (добряк) | 
 |  
| Публикувано | 30.12.09 15:05 | 
 
 |  
 
 |  
        | 
         
        
  
        
					
				
			 
				Наскоро бях при баба ми тук в София и изядох с голямо удоволствие цял буркан домашно кисело мляко. Е няма нищо общо с тези, които съм ял от магазините, като се почне с евтините от фантастико и се свърши с обявените за "био" кисели млека.
  Не разбирам от бактериология но по принцип си мислех, че на един бацил - примерно Бацилус Булгарикус - му е достатъчно да бъде 2-3 екземпляра и като го оставиш в подходяща среда той сам си се размножава, т.е. производствените разходи са малки ? А баба ми ми обясни, че млеката по българския пазар се заквасват с нишесте, а не с нашия роден бацил. Е каква е логиката на това ? Имаме го тоя уникален бацил, само тук се въди, чак в Япония са го купили и там киселото мляко с нашия бацил жъне медали... а ние тука в росината му ядем нишестени кашички ?? WTF ???
 
 Ако някой тук бъде така добър да
 
 1) ми обясни от научна гледна точка защо не си ползваме бацила и
 2 ) ми даде рецепта как да си правя качествено домашно кисело мляко ( откъде да взема бацила ? баба ми ми казваше да си купя един литър мляко от крава ( до вилата ми има бивше ТКЗС ) и да изсипя вътре половин-една кофичка кисело мляко от тези, които ги правят както трябва (мисля за "Явор" говореше, моля поправете ме, не съм сигурен )
 
 Благодаря предварително !
 
 Редактирано от Noc на 30.12.09 15:08. 
        
        
  
          |  | 
 |    |   
 
 |  
 |   
 |