Джам, извинявам ти се, че давам отговор, при условие, че въпросът е зададен към Делфинче, със сигурност и тя ще ти отговори.
1. какво ти е мнението за въвеждането на ХА мляко като първи опит за захранване с млечни - преди маслото, сиренето и т.н.
Неведнъж съм писала, че тук в клуба има две насоки за захранване (всичко се започва от много малки количества):
а/. От Фризопеп или кърма - ХА1 мляко, ХА2 мляко, АМ1 (стандартна формула), АМ2, АМ3, обезбелтъчено масло, сирене, кашкавал, кисело мляко, проба за малко нормално масло, прясно мляко в нещо;
б/. От Фризпеп или кърма - козе сирене (трошички), (овчи кашкавал), краве сирене, крави кашкавал, обезбелтъчено масло (може и най-напред), кисело мляко, ХА формули, АМ формули, прясно мляко в нещо.
Йоана не стана по първата схема. Стана по втората, даже не сме пили никакво АМ - нещо тия сухи мляка са й противопоказни, ха де.
2. каква е разликата между, примерно, пшеничен грис и пшенични макарони, че едното е написано да се дава по-рано от другото? като състав са еднакви, нали?
4. не си го споменала за хляба и сухарите - какъв конкретно хляб препоръчваш за правене на сухарчета или за гризкане на коричка?
Предполагам това си го задала заради глутена. Глутен съдържат, знаеш: пшеница, овес, ръж, ечемик.
Не съдържат: ориз, царевица, просо, елда.
най-добре е да се въведе глутен с безмлечна глутенова каша. Знам, че има такава на Беби Колинска - мисля, че е пшенична без мляко.
Друг вариант е да си купиш сухари /На Елите, мисля са моите, гръцки/ и да чупнеш парченце и да пасираш в някоя каша, която ядете.
Домашен сухар си правиш като препечеш ЗАВОДСКИ хляб на тостера - да не стане много черен, обаче. Оставиш го да изстине и после можеш да предложиш на малчето коричка да си я ближе и гризка - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НАБЛЮДАВАШ - да не се задави.
Пшеничният грис е по-мек и по-лесно смилаем от макароните, но тези неща са след известен опит в яденето на глутен и задължително се започва пак с мног малко.
Ако искаш малчето нещо да гризе, което можеш да предлагаш по-често - в здравните магазини има едни пръчици Трохо - едните са само от царевица, другите са само оризови. Прочети съдържанието им. Специално пише, че са без глутен. Йони навремето с удоволствие си гризкаше от тях.
3. за свинското има ли проблем, защото съм чела на доста места да твърдят, че било сериозен алерген?
- и аз съм чела, че на места го пишат така, много странно.
Хипалергенните меса са: заешко, пуешко, нетлъсто свинско, пилешко, немазно крехко патешко (евентуално)
Свински протеини има в специализираното мляко Прегомин - хидролиза на соя+свински протеини. Това мляко се използва при деца с обменни нарушения, алергии и малабсорбционни синдроми. Ако свинското беше алерген, дали щяха да го използват.
Друг е въпросът, че при масово гледаните животни с много антибиотици и други глупости бързо да растат, месото не е много читаво. затова дават и пилешкото от бройлери като алерген. Йоана еднократно ми е правила екзема от купешко пилешко, но само веднъж. От свинско никога не сме имали проблеми.
Почти доскоро ядеше любимото си пюре на Ганчев - свинско със зеленчуци - без глутен и мляко. Свинско, картофо, моркови, лук, целина. Препоръча ни го навремето Маринова, като любимо на внук й, който също бил с АБКМ. Е, стана любимо и на Йони.
Надявам се ти помогнах!
|