|
Тема |
Re: Готварска сол и вода [re: croesus] |
|
Автор |
Jacq (...) |
|
Публикувано | 22.04.16 16:26 |
|
|
Струва ми се, че ефектът на Лиденфрост не е валиден или е много по-слаб, ако разтопеното вещество реагира химически с водните пари. Самият ефект е свързан с това, че слой от прегрята водна пара убива топлопреноса от горещото тяло към течността.
Аз мисля, че ако водната пара реагира химически или бъде адсорбирана физически от горещото тяло, то топлпреносът няма да се забави. Във видеото - разтопеният натрий не се докосва до водата, просто реагира с водните пари. Хлебната сол не реагира химически с водата (дори енталпията на разтваряне е практически нула), но има афинитет към нея - допускам, че водните пари се разтварят в разтопената сол и така създават възможност за топлопренос.
----
бял подпис на бяло полеРедактирано от Jacq на 22.04.16 16:27.
|
| |
|
|
|