Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 05:25 22.05.22 
Компютри и Интернет
   >> XML
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Търсачка на XML  
АвторQn Bibiqn (Нерегистриран)
Публикувано26.09.02 23:26



Проблемът ми е следният: Искам да направя търсачка, която да взима данните от някой XML файл. Проблемът е, че не трябва да използвам сърварен език. Примерният файл в който искам да търся(например по id или age) е следният:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>

<data>
<person id="0">
<name>Първо име и фамилия</name>
<age>Години</age>
<!--И така на татък-->
</person>

<person id="1">
<name>Първо име и фамилия</name>
<age>Години</age>
<!--И така на татък-->
</person>

<person id="2">
<name>Първо име и фамилия</name>
<age>Години</age>
<!--И така на татък-->
</person>

<!--И така на татък-->
</data>



Тема Re: Търсачка на XMLнови [re: Qn Bibiqn]  
Автор Perin (binary)
Публикувано27.09.02 01:42



Ne mi stana mnogo iasno kade se namira faila (na klienta?) i kakav e interfeisa (browser?). Vav vseki sluchai za tarsene mai ti triabvat:

- Neshto s XSL ili XPath za nai marzelivo
- DOM dostap do XML faila ti
- SAX dostap do XML faila ti

Koi ot tezi imash na razpolojenie?

НЕ МЕ ЕБЕ КАК Е ВУТЕ, АЗ ГЛЕДАМ ДА СЪМ ДОБРЕ


Тема Re: Търсачка на XMLнови [re: Perin]  
АвторQn Bibiqn (Нерегистриран)
Публикувано27.09.02 11:23



XSL и XPath са за предпочитане, но не ги владя перфектно. Не ми е ясно как да дам параметрите на самият XSL по които да търси. А що се отнася до интерфейса ползвам IE6 и Mozilla 1.0. Opera и Netscape поддържат ли XSL?



Тема Re: Търсачка на XMLнови [re: Qn Bibiqn]  
Автор Perin (binary)
Публикувано27.09.02 19:03



Ami eto tuka horata kvo sa se machili:



Na mene neshto tehnia xsl ne mi haresa mnogo, no mai triabva da raboti. dorabotvaneto za tvoia primer mislia e lesno.
A za paramterrite:


НЕ МЕ ЕБЕ КАК Е ВУТЕ, АЗ ГЛЕДАМ ДА СЪМ ДОБРЕ

Тема Re: Мисля, че не ме разбранови [re: Perin]  
АвторQn Bibiqn (Нерегистриран)
Публикувано28.09.02 09:08



Мисля, че не си ме разбрал(другия вариянт е аз да не съм разбрал сорсовете). На мен ми трябва с линк да се подава някаква променлива на самия XSL файл. Само това ме интересува. Останалото аз мога и сам да си го направя. Т.е. аз не знам дали въоще е възможно това, но би трябвало да става по някакъв начин.



Тема Re: Мисля, че не ме разбранови [re: Qn Bibiqn]  
Автор Perin (binary)
Публикувано29.09.02 08:19



ne sam te razbral.
a po vaprosa ti (kakto sega go poiasni) - pass
Izobshto ne mislia che mojesh parametar ot URL da prochetesh v javascript (ili da ne bi da moje??) kamo li do XSL da stigne. Ama ne sam siguren, otkrovenno kazano. Ako namerish nachin svetni me molia te!

НЕ МЕ ЕБЕ КАК Е ВУТЕ, АЗ ГЛЕДАМ ДА СЪМ ДОБРЕ


Тема Re: Не исках да става с PHP или подобна простотиянови [re: Perin]  
АвторQn Blbiqn (Нерегистриран)
Публикувано29.09.02 14:56



Сега сигурно, ще ми възложат да правя портал на едно даскало. Исках изцяло да го направя на XML и производни ама май няма да стане. Дай ми някаква идея къде мога да се запозная по този въпрос(бъкел нищо не ебавам от английски).



Тема Re: Не исках да става с PHP или подобна простотиянови [re: Qn Blbiqn]  
Автор Perin (binary)
Публикувано29.09.02 22:56



Ami samo s klientiski XML .... slojna rabota stava. I to ne za drugo ami zaradi skorostta na XML (v po-malka stepen) i skorostta na pretochvaneto na XML-a do klienta. A za literatura na balgarski tochno v momenta ne moga da ti kaja nishto. Daje predstava si niamam kakvo ima na Slaveikov ...

НЕ МЕ ЕБЕ КАК Е ВУТЕ, АЗ ГЛЕДАМ ДА СЪМ ДОБРЕ


Тема Re: ИДЕЯТАнови [re: Perin]  
АвторQn Bibiqn (Нерегистриран)
Публикувано30.09.02 23:53



Измислих го! Сам знаеш за скриптовете за търсачки на Java Script. Варианта е следният: да генерирам само базата от данни чрез XSL за самия търсещ скрипт. Ще стане малко сложно, но днеска си направих подобрения за XSL на редактора ми и мисля, че така ще стане малко по - бързо.



Тема Re: Проблем с кирилицатанови [re: Perin]  
АвторQn Bibiqn (Нерегистриран)
Публикувано30.09.02 23:58



Абе кажи как да направя, така че всичко да върви на кирилица. Пиша encoding="UTF-8" и нищо, а като е самостоялен *.xml файл става.



Тема Re: Проблем с кирилицатанови [re: Qn Bibiqn]  
Автор Perin (binary)
Публикувано01.10.02 18:52



Nikoga ne sam probval kiriliza. S UTF-16 ne stava li? To nali e unicode i uj vsichki simvoli triabva da poddarja ...

НЕ МЕ ЕБЕ КАК Е ВУТЕ, АЗ ГЛЕДАМ ДА СЪМ ДОБРЕ


Тема meje da stane taka ...нови [re: Perin]  
АвторJAD (Нерегистриран)
Публикувано02.10.02 00:51



Az vidqh, che veche Qn Bibiqn e nameril reshenie na vaprosa, no poneje i az se tiuhkah navremeto po sashtiq problem, reshih da se vkliucha s moeto reshenie:

<SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">
function getSearchAsArray() {
var results = new Array()
var input = unescape(location.search.substring(1))
if (input) {
var srchArray = input.split("&")
var tempArray = new Array()
for (i = 0; i < srchArray.length; i++) {
tempArray = srchArray.split("=")
results[tempArray[0]] = tempArray[1]
}
}
return results
}
var srchData = getSearchAsArray()
document.alert(' srchData["numdays"] + srchData["date"] ');
</SCRIPT>

Gorniq skript shte izpishe v alert stoinostite na parametrite "numdays" i "date" ot saotvetniq URL. S tqh mojesh da pravish kakvoto si pojelaesh.

V obshtiq sluchai tova otgovarq na vaprosa kak s JavaScript da prochetesh stoinostite na parametrite ot saotvetniq URL.



Тема Re: meje da stane taka ...нови [re: JAD]  
АвторQn Bibiqn (Нерегистриран)
Публикувано02.10.02 11:29



Naistina problema e golqm s kirilicata. Ako ne moga da napravq vsi4ko na kirilica 6te trqbva da se otkaza da pravq konkretnata stranica na XML/XSL a na ne6to drugo, koeto e dale4 po nepriqtno. Bih se radval ako nqkoi mi ostavi sorsa na edni XML i edin XSL fail koito sa na kirilica. S encoding="UTF-8" ne stava i to ne znam za6to. Ako e samo xml nqma nikakyv problem. No kato dobavq i xsl ve4e nestava. A 6to se otnasq do skripta blagodarq na JAD. 6te go probvam da go priloza tozi na4in v XML vypreki mi trqbva6e ne6to malko po razli4no.



Тема Re: meje da stane taka ...нови [re: Qn Bibiqn]  
Автор Perin (binary)
Публикувано02.10.02 19:04



Abe ia vij tva -

- nachi tam davat primer s kitaiska azbuka no tva e sashtia problem. Ima daje link kam fail s kitaisko vatre - . V UTF-8 raznite specialni characteri triabva da se zadavat chrez nekvi kombinacii .... Probvai da vavedesh XML-a s nekav tool kato XML Spy koito da ti go encodne ....

НЕ МЕ ЕБЕ КАК Е ВУТЕ, АЗ ГЛЕДАМ ДА СЪМ ДОБРЕ

Тема probvai s drug encodingнови [re: Qn Bibiqn]  
АвторJAD (Нерегистриран)
Публикувано02.10.02 19:43



Pri men se poluchi s encoding="Cp1251", tova e Microsoftski encoding za kirilica, koito se poddarja ot Java.

Obache na men ne mi stana qsno, kade tochno e problema s kirilicata: na busness logic nivo ili na presentation nivo.



Тема Re: Търсачка на XMLнови [re: Qn Bibiqn]  
Автор AquilaX (познат)
Публикувано04.10.02 11:39



Разгледай jedicrew.hit.bg не е това което искаш да правиш но може да ти свърши някаква работа.

AquilaX

____________
умният знае кога да говори, мъдрият знае кога да мълчи


Тема Re: Търсачка на XMLнови [re: AquilaX]  
АвторQn Bibiqn (Нерегистриран)
Публикувано10.10.02 01:19



Moze i da se izloza no vyob6te ne zagrqh za kakvo e va6ata stranica.



Тема Re: Търсачка на XMLнови [re: Qn Bibiqn]  
Автор AquilaX (познат)
Публикувано10.10.02 16:31



Страницата е за статистика на нашата Seti@Home група. Информацията се получава от една страница с RegExp и се записва в XML-и. После всички XML-и се обработва обработва на клиента с JavaScript.
Давам ти пример за обработка при клиента с XSL.

AquilaX

____________
умният знае кога да говори, мъдрият знае кога да мълчи


Тема Re: Търсачка на XMLнови [re: AquilaX]  
АвторQn Bibiqn (Нерегистриран)
Публикувано11.10.02 00:51



Aha. Mislq, 4e te razbrah.




Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2022 Dir.bg Всички права запазени.