|
Тема
|
Рейнджърс - Селтик 2:2 ( Купа на Шотландия)
|
|
Автор |
Чaвдo (Chavo) |
Публикувано | 06.02.11 21:21 |
|
Пред усмихнатият поглед на Сър Алекс Фергюсън непримиримите съперници от Глазгоу Рейнджърс и Селтик изиграха двубой, който върна спомените за мачовете между двата отбора от средата и края на 90-те години на миналия век.
В този мач имаше от всичко по много- красиви голове, множество чисти положения за гол и пред двете врати, изобилие от груби нарушения и картони, сред които два червени, не едно и две мелета.
А сезона вече е исторически, защото през тази кампания ще има цели седем 'олд фърм' сблъсъка. Три от тях вече минаха, като в тях показателите са равни- по една победа за двата отбора в първенството и сега равенство за купата.
А в бъдеще ни очакват преиграване на мача за купата, финал за купата на лигата през март, както и още два мача за първенството.
Нормално, срещата започна по-силно за Рейнджърс.
Още в третата минута младокът Джейми Нес с прекрасен удар извън наказателното поле не остави абсолютно никакви шансове за вратаря на Селтик Форстър и 1:0 за Рейнджърс.
Малко след това пък Никица Йелавич проби по левия фланг и насочи топката в средата на наказателното поле, където Стивън Дейвис нанесе хубав удар, но топката срещна горната греда.
След това обаче при атака на Селтик, топката се отби в Морис Еду, като така смени посоката си и се озова в играч на Селтик, който от изгодна позиция центрира ниско в наказателното поле на Рейнджърс и там новото попълнение на детелените, дошло през зимата от Дарби Каунти, Крис Комънс я засече в мрежата- 1:1
В края на първото полувреме изгеждаше така, сякаш крайния изход на мача може да бъде решен.
Джейми Нес отне една топка в центъра на терена от Крис Комънс, след това тя попадна в Никица Йелавич, който много технично си освободи пространство и пусна пас към бързия Стивън Нейсмит който навлезе в наказателното поле и бе фаулиран от вратаря на гостите Форстър.
Последва дузпа за Рейнджърс и червен картон за Форстър.
В интерес на истината Нейсмит малко преигра в ситуацията, а и съм съгласен с мнението на гостите в студиото на "Скай Спортс" Нийл МакКан и Крис Сътън, че нарушението не заслужаваше червен картон за вратаря.
През втората част обаче, вместо логичното да се случи и Рейнджърс да увеличи преднината си, стана точно обратното.
Играчите на Рейнджърс действаха прекалено пасивно и Селтик беше по-добрия отбор на терена.
В 65-тата минута Браун с чудесен удар, отново извън наказателното поле, изравни резултата.
Малко по-късно пък вратаря МакГрегър трябваше да прави едно от уникалните си фирмени спасявания, за да не позволи на Селтик да поведе в резултата.
Рейнджърс се опита да реагира, като отново след пробив отляво Йелавич пусна топката на гол-линията, но там Стивън Дейвис не успя да я засече във вратата.
Този път съдбата му отне радостта. През пролетта на 2009 г. , в идентична ситуация, Кени Милър проби отляво и точно Дейвис засече топката близо до гол-линията, носейки победата на Рейнджърс, които с онази победа тогава се доближиха до титлата, която в крайна сметка спечели.
Тогава Дейвис бе герой. В днешния следобед бе кръгла нула. Но така е във футбола.
Рейнджърс продължи с опитите си да вкара победен гол, но 15 минути преди края Стивън Нейсмит отново падна леко артистично в наказателното поле, само че този път рефера видя симулация и му показа втори жълт картон, като това остави и Рейнджърс с 10 човека на терена.
Влезлият като резерва за Селтик Йоргос Самарас отново можеше да огорчи мнозинството от привържениците на "Айброкс", но при едно дълго подаване рефера отсъди несъществуваща засада и така спря потенциално много опасно положение пред вратата на домакините.
Уолтър Смите пък извади от игра Йелавич и пусна на негово място Лафърти, което бе грешка, защото макар и в не добро кондиционно състояние, заради дълго лекуваната контузия, Йелавич беше постоянна заплаха за гостите, като почти всяко негово докосване на топката създваше опасна ситуация, а след излизането му Рейнджърс вече не можеше да разчита на никой за спечелването на мача.
Йелавич е едно много класно попълнение, особено за шотландското първенство.
Когато го гледах през лятото с Рапид Виена срещу Берое той не успя да покаже своята класа на "Георги Аспарухов", но изводите за един играч никога не трябва да се правят само от един-два мача.
Наскоро присъединилия се към Рейнджърс Ел-Хаджи Диуф пък не можа да се впише в бързото темпо на срещата, като се отличаваше както със своята техника, така и с мудността си.
Мога още много да пиша за този мач, но ще приключвам.
Извода е, че това си остава едно класическо дерби, което трудно би могло да се обезличи.
В каквото и състояние да са двата отбора винаги се хвърлят много здраво и всеки играе от сърце за доброто представяне и постигането на целите на своя отбор.
Борбата ще е жестока до края на всички фронтове, като давам предимство на Селтик за купата, понеже преиграването ще е на техен терен, финала за купата на лигата на Хемпдън също изглежда непредвидим, като все пак имам предчувствие, че Рейнджърс ще спечели, докато за първенството нищо не се знае.
Но все пак е тревожно, че Уолтър Смит допуска долкова много грешки напоследък и това може да даде предимство на Нийл Ленън и Селтик.
| |
Тема
|
Re: Рейнджърс - Селтик 2:2 ( Купа на Шотландия)
[re: Чaвдo]
|
|
Автор |
Чaвдo (Chavo) |
Публикувано | 09.02.11 11:21 |
|
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Diavolo (невинно дяволче) |
Публикувано | 09.02.11 13:47 |
|
И аз го гледах мача в бет365.
Много як, динамичен мач на много висока скорост. Винаги когато съм гледал това дерби ми е правило впечатление скоростта. Някак си тия два отбора и на сантасе да играят пак ще е интересно и драматично. Уникално дерби.
Страхотна атмосфера както винаги и много здрава битка. Една от вечните класики във футбола.
Не знам какво им е казал в съблекалнята Уолтър Смит, но след почивката Селтик доминираше и то с човек по-малко. Недопустимо е за мен такова поведение на футболистите на Глазгоу. :о
| |
Тема
|
[re: Diavolo]
|
|
Автор |
Чaвдo (Chavo) |
Публикувано | 10.02.11 14:58 |
|
Аз обикновено разчитам да гледам мачове предимно през Sopcast и съм много доволен, но не и в случая.
Не можах да подбера най-добрата връзка и първото полувреме го гледах с доста нерви, но после намерих друга, по-добра опция. Както и да е, аз мача го имам целия и на запис.
За Уолтър Смит съм коментирал много пъти, че вече му е време да си ходи.
Умишлено не наблегнах на темата отново в първото ми мнение, за да не се ядосвам, а и за да не ставам досаден.
Уолтър Смит в Рейнджърс е нещо като Алекс Фергюсън в Манчестър Юнайтед, феновете му вярват безрезервно, заслепени са и не виждат доста грешки, все се намират оправдания.
Но след последния мач можеха да се прочетат не един и два негативни отзива.
А оправданията са смешни, нямал достатъчно футболисти, нямало достатъчно класа.
То е така. Но нима в другите шотландски отбори не е същото и нима Селтик има по-добри футболисти?
Държи ми на пейката национал, играл на световно първенство- Владимир Вайс и после само мрънка, има и друг бивш национал- Ел-Хаджи Диуф, който също е играл на световно. Има трима северноирландски национала- Лафърти, Дейвис, Хийли, има един прекрасен вратар МакГрегър, за който доста отбори дават мило и драго, има и доста конвертируем защитник като Бугера, е той какво иска повече?
Преди като имаше отбор с Лаудруп, Гаскойн, МакКойст и Албертц, какво направи, особено в Европа? Биха шампиона на Русия Алания Владикавказ със 7:2 като гост и това им беше, а колко провали направи?
За мен читавите мениджъри на Рейнджърс, откакто аз гледам отбора са Греъм Сунес, Дик Адвокат и Алекс МакЛийш.
При тях отбора е постигал както резултати, така е показвал и добра игра.
Пак се увлякох.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Vendome (Duke) |
Публикувано | 10.02.11 15:43 |
|
Не съм поддръжник на Смит, но с онзи сравнително посредствен отбор, достигна финал в УЕФА, а през 1993г. не игра финал в ШЛ, само заради съмнителната победа на Марсилия в Брюж.
Сунес, Адвокаат и Маклийш да не би да постигнаха нещо в Европа? При Адвокаат започна хегемонията на Селтикс и ако помниш, бяхме доста жалки в края на периода му. При Маклийш спечелихме две титли с късмет и накрая стигнахме дотам средняк като Страхан да ние бие без проблем.
За мен с всичките си недостатъци, Смит си е номер едно за Рейнджърс, откакто следя отбора.
Обаче наистина му е време да си ходи.
| |
Тема
|
[re: Vendome]
|
|
Автор |
Чaвдo (Chavo) |
Публикувано | 10.02.11 21:49 |
|
Очаквах подобен коментар, но с това не искам да кажа нищо лошо.
Смит има резултати, но като игра отборът му в повечето случаи не е бил никак убедителен.
Вярно, преди доста време Рейнджърс изпуснаха да играят финал в ШЛ, но само защото регламента тогава беше доста странен. В крайна сметка те отпаднаха в груповата фаза, а това не може да се отчете като супер успех.
Отделно от това, играта тогава не се отличаваше кой знае колко от играта сега, поне в европейските мачове.
Гледал съм ги всичките мачове от тази група.
"Гостуването" на ЦСКА Москва мисля, че беше на неутрален терен и Рейнджърс спечели минимално, не защото беше по-добрия отбор, а защото имаше повече късмет.
В ответния мач в Глазгоу си пролича безидейноста и срещата завърши 0-0.
Домакинството на Брюж също бе спечелено ,заради добро стечение на обстоятелствата, със супер смешен гол, който и аз не знам как влезе. Топката отскочи от тревата, направи някаква странна парабола, вратаря на белгийците беше тотално неадекватен и стана гол.
Срещу Марсилия действително се представиха достойно и в двата мача, въпреки че на мача в Глазгоу не бяха никак убедителни в по-голямата част от срещата.
За финала за Купата на УЕФА и аз бях много доволен от това постижение, но то дойде с цената на тотален анти-футбол и Рейнджърс си спечели много врагове. Лицето, което показа Рейнджърс тогава никак не беше добро за имиджа на клуба.
Докато един МакЛийш примерно показа, че няма нищо страшно в това Рейнджърс да се опитва да се надиграва с опонентите си в Европа.
Вярно, той също има издънки, като отпадането от чешкия Виктория Жижков, което с оглед на футболистите които имаше в Рейнджърс тогава си беше голям срам, но пък се помни кампанията на тима в Шампионската лига през сезон 2005/06, когато Порто беше победен с 3:2 и последва равенство в Португалия 1:1, две равенства с Артмедия и равенство и загуба от Интер, последвани от две равенства 2:2 и 1:1 с Виляреал, който тогава стигна 1/2 финал, а в редиците му личаха имената на Сена, Рикелме, Форлан.
Вярно, че всичко това стана за сметка на домашната кампания, но все пак.
На следващия сезон оък стигна до 1/8 финал за Купата на УЕФА.
А и казваш при МакЛийш Рейнджърс е спечелил две титли с късмет, но според мен тогава битката и в двата случая бе много равностойна и въпреки това Рейнджърс успя да надделее, което за мен показва класа.
Докато при Смит се е случвало точно обратното. Рейнджърс е бил по-добрият отбор в шампионата, но е отстъпвал титлата на Селтик.
Спомням си и сезона, преди да бъде спечелена юбилейната 50-та титла.
Тогава Рейнджърс достигна до финала за купата със Селтик, мача беше равностоен, но въпреки това Рейнджърс спечели с 3:2.
Просто за мен МакЛийш умееше да постига резултати, без отбора му да има превъзходство.
Същото донякъде се отнася и до Смит, за някои от европейските мачове, но на МакЛийш това се отдаваше доста по-често и по-лесно.
При Адокаат пък отбора играеше доста красиво, включително и в Европа, а и играта отговаряш на качеството на играчите, с които разполагаше тима с тогава.
Вече стана въпрос какво направи Уолтър Смит когато в тима му бяха Лаудруп, Гаскойн и много други.
При Адвокаат тима изглеждаше напълно равностоен на тимове като Байерн Мюнхен и Боруся Дортмунд, в мачовете им помежду си, макар резултатите в крайна сметка да не бяха в полза на Рейнджърс.
По негова време Рейнджърс отстрани Парма с Буфон, Канаваро и Тюрам ,а и други силни играчи в квалификациите за Шампионската лига, също така тима вкара и 5 гола в един мач на ПСВ Айндховен.
Като дует МакЛийш и Адвокаат като шеф пък изведоха тима отново до 1/8 финал за УЕФА, където загубиха от бъдещия носител на трофея Фейенорд.
Вярно, Адвокаат няма финал като Уолтър Смит, но пък играта която показваше тима беше съвсем друга.
Но сега Смит, ако достигне пак до поне 1/4 финал в Лига Европа го признавам, въпреки че реално доста съм се замечтал.
А и последно да се върна на Адвокаат.
При него Рейнджърс постигна доста убедителни победи над Селтик, нещо което сега хич не се отдава на тима.
3-0 на чужд терен, 4-0 и 5-1 у дома.
Ако не се лъжа при 5-1 имаше изгонен играч на Селтик, но нали видя в последния мач, Рейнджърс като игра с човек повече доста време какво направи?
Иначе беше ми приятно да дискутираме, макар и мненията ни да са различни.
| |
|
|
|
|