Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:23 15.07.25 
Футбол
   >> Фенклуб Британия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Платини нещо се поизложи.. пакнови  
Автор AnfieldBG (LFC)
Публикувано06.02.09 12:11

Велик футболист и все по-неадекватен ръководител:

Президентът на УЕФА Мишел Платини заплаши Манчестър Сити с изваждане от европейските клубни турнири, ако от клуба продължат с политиката си на предлагане на нереално високи трансферни суми при купуване на нови футболисти. Босът на европейската централа е решен лично да се занимава с лицензирането на всеки клуб в Европа за да е сигурен, че никой не харчи повече отколкото са реалните му възможности. Естествено първият поглед на французина е към Англия, където веднага се открояват разкъсваните от дългове Манчестър Юнайтед и Челси, както и новите собственици на Манчестър Сити, които обещаваха невероятни суми за привличането на Кака от Милан.

"Как може някой да струва 150 млн. евро? Според мен това е абсурдно от футболна, социална и финансова гледна точка. Ако искаш можеш да си купиш самолет или лодка за тези пари, но да ги дадеш за човек, това не е правилно. Точно затова смятам, че трябва да се намеся. Готов съм да въведа система, където всеки трябва да харчи според това, с което разполага като клуб. Не може просто един шейх да извади 150 млн. за един футболист и готово. Нали след това трябва да се плаща и заплата. Ако трансферната сума и заплатата на играча надхвърлят приходите на клуба, то тогава той ще бъде изваден от европейските турнири, заради неравномерен бюджет. Именно това е идеята за харчене според приходите. Изключените отбори пък ще бъдат заместени от следващите в таблицата, които покриват нашите критерии. Тази идея не е с цел да разруши футбола, а напротив - тя е за да го предпази. От много отбори бях помолен да измисля някаква подобна система и като президент на УЕФА бях длъжан да помисля по въпроса", заяви Платини.

Питанката тук е кой слага тази цена от 150млн. Дали са Сити или този който продава. Другата питанка е ако Реал или Барса го купят на цена 100-120млн не би ли било същото. Съмнява ме някой да тръгне да 'помисля по въпроса'.
Разбира се тук не става въпрос дали подобни суми са реални, но не мисля че и за Зидан сумата бе реална преди време, както и не мисля че една подредена купчина ИТОНГ струва десетки и стотици милиони долара, защото е в Малибу или на Ривиерата, но това си е пазар.. закони на търсенето и предлагнето..

А дали пък това не казва всичко : От много отбори бях помолен да измисля някаква подобна система

Тема Re: Платини нещо се поизложи.. пакнови [re: AnfieldBG]  
Автор winteRazor (let it snow)
Публикувано06.02.09 13:50

това изказване на Платини само потвърждава усещането, че бомбата вече е заложена, пита се кога ще избухне ....

Платини да е най-добрия сапьор обаче ?!?!?! ...съмнявам се искрено

но, че има нужда да се вкара малко ред в трансферните правила, има

имат право да негодуват не някои , а много отбори ...защото с появата на някой свръхплатежоспособен и в то в кризисни времена, се нарушава цялостния баланс на нещата.....

все пак "чукът забива този пирон, който стърчи най-много" .....японска поговорка е , не българска

така че , аз съм ЗА промяна ..и някакви граници ..но всичко трябва да е в резултат на внимателно обсъждане и някакъв консенус , постигнат след разговори между водещите европейски клубове и УЕФА ...
ама, еднолнично Платини да решавал и да помислял ..айде няма нужда

Автор DON_DiEGO (Samba Nights)
Публикувано06.02.09 19:15

не се е.

плюсове и минуси, за и против, има в двете страни.

но по-важното което казваш е ..."но това си е пазар.. закони на търсенето и предлагнето.. "

да, ама винаги едва един момент, когато някой трябва да сложи ръчната на тоя (или който и да е) пазар, когато нещата излязат от контрол.
А и във футбола, и в света нещата излязаха от контрол.
И тук е съществения момент - че и в света, в големите икономики - "някой" се намеси за да закрепи, балансира, или както искаш там го наречи, икономиката си. Ако Държавата не се беше намесила в пазарния сектор в повечето от "Великите Г99" и не беше регулира финансовата система, щеше да има един голем световен кур.

Уефа се явява Държавата във футболния пазар. И в решението на Платини за намеса има мноого голям резон.
И не виждам защо трябва да се разглеждат нещата на различна основа.
Футболът отдавна е един огромен бизнес. И с тея ненормални раздути пари които се хвърлят, нищо добро не го чака, освен една световна футболна криза. И тогава кой ще оправя нещата ?
Пак държавата / УЕФА.
Видя се че пазарът с търсенето и предлагането САМ не може да се регулира в толкова дългосрочен аспект и неминуемо се стига до такова кризисно положение.

Автор Omni (158.3)
Публикувано07.02.09 14:24

В популярните в Америка спортове хората отдавна са разбрали, че трябва да има баланс между силите на отделните клубове, който да гарантира постоянната конкурентноспособност на лигата. Те го постигат с драфта и тавана на заплатите. Как ще се постигне във футбола в Европа - е, сигурно има кой да мисли за тия неща, обаче още със създаването на ШЛ се видя тенденцията, че всичко отива към една или няколко европейски суперлиги на големите клубове и излизането им от националните първенства. Последните все повече се обезличават именно поради това, че от два до максимум четири едни и същи отбори могат да ги спечелят всяка година и няма шанс това да се промени.

Get your popcorn ready

Тема тръгвам от последните [re: Omni]  
Автор AnfieldBG (LFC)
Публикувано07.02.09 15:55

ти думи и дори ги прилагам на ниво ШЛ - защото точно тези 1-2 клуба, които се борят за домашна титла на 2-3 първенства са потенциалните носители на ШЛ всеки сезон.. и това наистина все повече се вижда, че е заложено със самия формат, разпределение на пари, телевизионни права и прочее комерс.
Само че изведнъж идва някакъв арабски шейх и казва: 'все ми е тая дали ще давате мангизи, аз мога да си позволя Кака за 150млн' и става сложно.. ще се наруши 'баланса' и големите клубове почват да алармират Платини. Нищо че самите те тръгнаха да правят Г14 именно заради лакомия. А какво да правят по-малките? Не стават ли така обречени на доживотно място в миманса?

Ясно е че трябва да има разумни нива.. иначе доизраждането в играта ще е пълно, но при една сделка има две страни. Едната е готова да даде 150млн, но те все пак са поискани от другата страна. Тя (другата страна) не казва, че сделка не може да има при никакви финансови параметри.
Тези които сега мрънкат на Платини, за да 'помисли', могат сами да седнат покрай Г14 и да си стиснат ръцете, но ще е смешно.. нали всичко все пак тръгва от тях.. не даваха ли те по десетки милиони за космически трансфери, не дават ли и сега нереално високи заплати?

Тема Re: тръгвам от последнитенови [re: AnfieldBG]  
Автор DON_DiEGO (Samba Nights)
Публикувано07.02.09 17:59

чиче, се твойто си знаеш.
Защо да не се меси Платини бре човек.

КАзваш едните давали, ама другите пък искали. Имало си пазар.

А откъде тръгна шибаната криза бре човек ?
от това че едните искаха (хората) а другите (банките) даваха като полудели без да мислят.

ЕЕее, пазара като имало закони на търсене и предлагането - балансира ли нещата ?
ми нема и как да стане. Защото тоя закон е твърде прост и примитивен за съвременните условия.

е, КОй се намеси тогава да спре и регулира тая лудост?

Тема проблемът не е в тованови [re: DON_DiEGO]  
Автор AnfieldBG (LFC)
Публикувано08.02.09 16:18

дали да се меси или не.. нека се меси и дано се направи нещо в тази насока, но в това което той е казал прозира нещо друго и за това основно ми е думата.. тръгнал да мисли не защото това се случва, а защото някой, разбирай големите клубове, проплакал..

Аз също съм съгласен с написаното от теб в първия ти пост - трябва да има регулация, но не трябва тя да е в сила за едни за сметка на други. Макар дори още с разпределението на баницата от рекламни права, да се създават предпоставките за това което се случва на футболния пазар. Защото всичко е навързано. И то тръгва от това че ти като зрител би искал да гледаш Барса и Реал, а не Нумансия и Малага примерно.

Ще се съглася с Платини ако насочи всичко това което казва в промяна на порочния модел на Шампионската лига, ако задължи клубовете да имат някаква квота от местни играчи, ако даде реален шанс на всички по-малки отбори от страни като нашата и т.н. Казано по този начин, не може да ме убеди че не обслужва нечии интереси за сметка на други такива. Досега не съм го чул да се изкаже в подобна посока за Челси, Барселона, Реал и т.н.

Готов съм да въведа система, където всеки трябва да харчи според това, с което разполага като клуб. - като изключим колко глупаво звучи това, то дефакто по-скоро излиза че разрешава на един клуб с бюджет 200-300млн лири да си купи който иска.

Ако трансферната сума и заплатата на играча надхвърлят приходите на клуба, то тогава той ще бъде изваден от европейските турнири - също е глупаво.. особено на фона на участието на Порто и Стяуа през последната кампания на ШЛ. Излиза че като имаш пари и си уреждаш мачове, си изряден, а като си взел заем, който едва ли някой може да докаже че няма да бъде погасен, те изритват. Какъв е стимула за по-малките отбори тогава?
Приходите на един отбор в момента няма да са тези след като клубът е купил играча. Та нали и затова го купува - да търси възвращаемост от билети, карти, сувенири, фланелки и прочее тъпотии в стил Бекс.

Не може просто един шейх да извади 150 млн. за един футболист и готово. - шейх не може, а Перес примерно може... и това ако не е някакъв вид сагрегация... някак си не звучи добре от устата на иначе гениалния футболист Платини.

Иначе аналогиите с т.нар. криза не са много уместни, баце.. но това е тема за много по-дълги 'анализи'

Но дори и да се почнат ще стигнем пак примитивния и прост закон, което си е жалко разбира се...

Автор иkcвaлcинaтC ()
Публикувано09.02.09 09:52

Футболният балон ще се пукне със страшна сила, ако не се въведат някакви ограничения. Мисля, че налагането на таван на заплатите трябва да е само едно от нещата. Другото е да се въведе задължение за купуване на играчи само от клубове, които имат печалба за предходната година и нямат дългове. Не го ли сторят, случаите като този с Лийдс ще станат масови и нищо чудно да се върнем към посевместната ера на аматьорския футбол.

Тема Re: Платини нещо се поизложи.. пакнови [re: иkcвaлcинaтC]  
Автор Гpeдopeд (байо)
Публикувано10.02.09 10:20

В отговор на:

и нищо чудно да се върнем към посевместната ера на аматьорския футбол.

Което би било прекрасно.

Автор Гpeдopeд (байо)
Публикувано10.02.09 10:23

Или както се пее в популярната песен:

Яж ми куро Платини, Платини, Платини
Яж ми куро Платини, завинаги, завинаги

Тоя отдавна се опитва да атакува ВЛ...

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.