Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:37 12.07.25 
Професионални
   >> Човешки ресурси - Работа
*Кратък преглед

Тема Моля за спешен съветнови  
Автор чoпap (непознат )
Публикувано19.10.09 19:14

Преди година и половина започнах работа в столично заведение на постоянен трудов договор. За този период не съм имала проблеми в работата. Всичко е било наред, само дето постоянно сменяха управителите ни. Преди около месец назначиха поредният ни нов управител. В последните няколко дни започна да се държи лошо с мен. Правеше ми неуместни забележки, позволяваше си да ми повишава тон пред клиентите, но с нищо не съм предизвиквала тези реакции. Не ми е отправял никакви предупреждения нито съм имала дисциплинарни наказания или глоби. В петък 09.102009 г. отидох за поредния работен ден, той ме посрещна и каза, че иска да говори с мен. Връчи ми директно "ПРЕДЛОЖЕНИЕ" за освобождаване от работа, в което пише, че е по взаимно съгласие. Попитах каква е причината, но той не ми даде конкретна такава. Аз отказах да подпиша, понеже не искам да напускам - харесвам работата си. Казах му да ми напише защо ме освобождава от работа и да ме освободи едностранно. Той ми каза, че ако не подпиша ще ме включи в график и много бързо ще ме уволни дисциплинарно. В крайна сметка се сетих, че имам да използвам 22 дни платен отпуск. Поисках му молба за отпуската, той ми даде, подписа я и си тръгнах без да подпиша предложението за напускане. Сега съм в платен отпуск, но той ме чака да подпиша и да напусна. Моля за съвет. Незнам какво да правя. Той е решил да ме освободи от работа и даже вече е наел човек на моята длъжност. Има ли право да ме освобождава така? Нямам провинения и искам да продължа да работя там. Как да си търся правата и как да процедирам оттук - натам?Какво да правя след като ми свърши отпуската?
Предварително Ви благодаря.

Тема Re: Моля за спешен съветнови [re: чoпap]  
Автор tonzos_justice (Краводояч)
Публикувано19.10.09 21:36

Първо не подписвай НИЩО!

В твоят случай никой не може да те освободи. Кара те Управителя по взаимно съгласие, защото това е единственият начин, за да е легално. В България се съкращават хора поради две оссновни причини:

1) Намаленият обем работа (90 %);
2) Липса на качества в работника да изпълнява длъжността (10%)

При теб няма намален обем работа, още повече, че наемат нов човек на твоята длъжност. За липса на качества е смешно да се говори, щом си толкова време на работа там. А и повечето работодатели не смеят да съкращават хората по този член, защото делата в съда се печелят на 100 % от работниците.

За да има промяна в работното време или графиците би трябвало да има издадена заповед, върху която съответният служител да се подпише, че е запознат.

Не може някой да ти прави график, в който да работиш на ненормални смени. Трябва по закон минимум 12 часа да има междудневна почивка. Може да провериш в Кодекса по труда всички членове за работното време, защото явно те заплашват с работните графици.

Друго важно! За да те уволни някой дисциплинарно не е лесна задача. Това е цял процес. Първо работодателя, ако забележи някоя нередност налага на работника "Забележка", но преди да я наложи иска писмено или устно обяснение за провинението. Трябва да има и двама свидетели,когато работодателя иска обяснение, за да е всичко законно. Ако сам ти иска обяснение не е законно. Ако забележката е наложена, заради признато провинение, то тя се налага. Работният процес продължава. Ако същата вина е допусната от работника след време, то работодателя може да наложи "Предупреждение за дисциплинарно уволнение". Ако провинението се повтори за трети път с течение на времето, то работодателя може да наложи "Дисциплинарно уволение".

пс Дано съм ти бил полезен. Виж Кодекса за труда, прочети го целият. Свали си го от нета. И бъди спокойна, ходи си на работа със самочувствие, а не със страх.

Редактирано от tonzos_justice на 19.10.09 21:40.

Тема Re: Моля за спешен съвет [re: чoпap]  
Автор contabile.bg (новобранец)
Публикувано19.10.09 21:57

Кодекс на труда

Прекратяване на трудовия договор по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение

Чл. 331. (Нов - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) (1) Работодателят може да предложи по своя инициатива на работника или служителя прекратяване на трудовия договор срещу обезщетение. Ако работникът или служителят не се произнесе писмено по предложението в 7-дневен срок, се смята, че то не е прието.
(2) Ако работникът или служителят приеме предложението по ал. 1, работодателят му дължи обезщетение в размер на не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение, освен ако страните са уговорили по-голям размер на обезщетението.
(3) Ако обезщетението по ал. 2 не бъде платено в едномесечен срок от датата на прекратяване на трудовия договор, основанието за неговото прекратяване се смята за отпаднало.

Автор sisi1234 (непознат )
Публикувано27.10.09 14:20

Няма да напускаш просто ейтака, защото някой си некъдърен натегач е решил да се прави на шеф. За твое сведение, толкова неприятности можеш да създадеш на въпосното заведение, че собствениците да се чудят как да платят всички глоби, дето ще им натресат. Да не говорим, че обикновено счетоводителите некъдърно оформят процедурата по дисциплинарно уволнение/ако недай си боже се стигне до там/ и после работодателите биват осъждани с лекота за плащат яки суми под формата на обезщетения и осигуровки.
Ако питаш мен, постарай се да разбереш истинската причина, поради която тоя калъф нещастен се опитва да ти трови живота. Докато си в отпуск събирай информация и преди да се върнеш на работа да си наясно как трябва да постъпиш при всяка създала се ситуация. Ако е необходимо се консултирай с адвокат. При всички случаи подхождай с нагласата, че няма какво толкова да загубиш-това е просто работа. Ако усети у тебе страх, ще те напада докато шаваш!
Успех

Автор Oлer Ивaнoв® (Приятел)
Публикувано01.11.09 00:10

Имаш ли желание да останеш на това работно място, при тези условия, в които си поставена? Ще ти бъде ли приятно?

Ако някой ти „дири колая” ще ти го намери, бъди сигурна. Дори да си съвсем, ама съвсем стриктна, пак шефффффчето ти може да ти създаде такъв административен кошмар, че да си намразиш дните. Не си струва!

Така че, започни да си търсиш нова работа. През това време опитай да се разбереш с това шеффффче.
Иска да напуснеш- ОК. Но предложи му да те освободи по реда на този член от КТ, който са ти цитирали в предния постинг, за по-сигурно го провери точно в закона/кодекса. Щом толкова не те ще, и ти смяташ, че не си се издънвала, може пък да се навие да ти плати 4 заплати. Това ти дава допълнително време след освобождаване да си потърсиш спокойно по-добро място, като същевременно не останеш без средства.

При всички случаи- УСПЕХ!

Олег Иванов
Аре със здраве!

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.