Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:11 16.07.25 
Професионални
   >> Човешки ресурси - Работа
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Липсата на отговорнови  
Автор Syntax Error (CRC error)
Публикувано01.06.05 22:54

Това е една деликатна тема и за ЧР-тата и за кандидатите и определено може би се отваря за н-ти път.

От една страна до сега не съм срещнал ЧР(срещал съм се с достааа много), който да не ми е казал, че той лично винаги дава отговор независимо какъв е.
От друга страна, броя на хората, които ропраят срещу този определено проблем на пазара на труда е огромен и се получава някакво неразбиране.

Всъщност моят опит показва няколко типа на поведение в тази посока:
- Компанията заявява, че ще даде отговор независимо какъв е. Не определя срок, за даване на отговор. В случай, че не получа отговор до два дни, това за мен лично е краят на взаимоотношенията с тази компания. Казано по друг начин, компания, която не е в състояние да планира времето си, макар и в такава "разтеглива" област, за мен не е сериозна.
- Компанията заявява, че ще даде отговор независимо какъв е. Определя срок. В случай, че не получа отговор в заявения срок, звъня на следващия ден. Ако не получа отговор и тогава процедирам, както и в предходния случай.

При едно от кандидатстванията ми за работа, беше определен срок в който трябваше компанията да ми даде отговор. Срока бе една седмица. Не получих отговор за този период. На следващия ден се обадих по телефона, при което компанията ме покани на следващия ден да се запозная с офертата им. Позицията беше доста примамлива.
Отидох и приех. По късно, когато работех вече в компанията попитах мениджъра защо не са ми се обадили в определения от тях срок. Отговора беше интересен:
- Ние търсихме 4 човека за едни и същи позиции. Имахме над 200 кандидата. От тях около 40 бяха в "шорт-листата", от тези 40, ние преценихме, че 10 са в състояние да впишат добре във фирмата. На останалите пратихме писмо, че не са одобрени. Но позициите бяха 4, не бяхме във състояние да преценим, кои 4 имат най-голямо желание да работят за нас. Решихме да добавим допълнителен критерий. И той бе: Искахме да видим, колко от кандидатите и в какъв срок ще се заинтересуват от развитието на кандидатурата си.
Това, което се получи е, че трима се обадихте още на следващия ден. Директно решихме да Ви назначим. Още един от кандидатите се обади след още два дни и решихме, че той ще е четвъртия. От останалите шест се обади само още един, но след около 10 дни. И до ден днешен смятам, че този метод беше удачен за ситуацията и показа кои са най-мотивираните хора да работят за нашата компания.

Очаквам коментари и от кандидатите и от специалистите за случая.

----------------------------------------
Syntax Error

Тема Re: Липсата на отговор [re: Syntax Error]  
Авторд.a. (Нерегистриран)
Публикувано02.06.05 10:10

смятам, че е крайно непрофесионално да не се праща отговор (говорим в слуая, когато той трябва да е отрицателен). колко време / консумативи ще отнеме процедурата? 5 минути по написването и лист хартия?! аз лично смятам, 4е е грозно да оставиш кандидата в неведение! за пример ще дам английска компания, в която кандидатствах от БГ - въпреки, че не бях одобрена останах с крайно добри впечатления - писмото на отказ беше страхотно (колкото и странно да звучи това)

Тема Re: Липсата на отговорнови [re: Syntax Error]  
Автор Плoвдивчaнka (зелена)
Публикувано02.06.05 13:03

Ми кво да ти кажа, аз лично, колкото и да съм мотивирана да работя точно това и точно там, и колкото и да се притеснявам какво става с кандидатурата ми, едва ли бих се обадила, защото не ми е приятно да се натискам. Може и тъпо да ти звучи, но винаги съм си казвала: ако ме харесат, ще ми се обадят, иначе - какъв е смисълът.

Нещо повече, веднъж с малко не отговарях на едно изискване от обява (стаж). Обадих се, обясних какъв е случаят, показах, че искам да работя при тях и смятам, че мога, имам нужните знания и опит, да пращам ли CV. Пратете, пък ние сигурно ще Ви се обадим за интервю - ама не ми се обадиха. Едва ли са много действащите като в описания случай.

Насила хубост не става.

Тема Re: Липсата на отговорнови [re: Плoвдивчaнka]  
Публикувано02.06.05 14:09

Ами ако компаниите мислят по същия начин:
Ако им харесва нашата компания, ще се обадят.

Какво означава с малко не си отговаряла. Има изисквания. Дори и да не "отговарям с малко", ако ми харесва позицията, кандидатствам, и оставям компанията да решава.

Syntax Error

Автор 747 (Само Ботев-Пд!)
Публикувано02.06.05 15:09

пич, нали уж трябваше да рИвем за тебе, `щото нямало да те има - тъкмо с кака ти Хъни се бяхме тръшнали, пък ти взе, че ни зарадва пак с присъствието си...

Мъжете знаем защо!

Тема Re: Липсата на отговорнови [re: 747]  
Публикувано02.06.05 15:19

747,
промяна в планирането, често се случва.
Нищо, за сметка на това ще работя и уикенда :)

Syntax Error

Автор Цвeти (глезанка)
Публикувано02.06.05 15:22

Мога ли и аз да се включа от позицията на търсила работа и ходила по доста интервюта? Обикновено интервютата, на които съм се явявала, са се състояли от поне 2 срещи за дадена компания, а последната работа я започнах след 4 срещи и множество уточняващи телефонни разговори! Както и да е! Ако след първото интервю ми кажат - ще ви се обадим до седмица и не се обадят, ги пиша в графата "несериозни". Ако след второто интервю ми дадат срок и не го изпълнят, а аз преценявам, че фирмата ми харесва и искам да работя за тях (като предполагам, че след втора среща вече ще имам някаква яснота по този въпрос) - тогава бих се обадила 2-3 дни след крайния срок.

Аз за себе си смятам, че така е правилно! Ако не са ме харесали, да имат поне уважението към мен като личност и към времето, което съм отделила и да драснат поне един e-mail или телефон. Приемам, че може да има забавяне със сроковете, но задължително трябва да има отговор!!! В описаната случка с десет кандидати за 4 позиции за мен е по-скоро изключение! Нали за това съществуват HR-и, за да намерят най-подходящия кандидат и обикновено става дума за 1, а не за 4!!!

Какво му трябва на човек - коричка хляб и една яхта!

Автор Плoвдивчaнka (зелена)
Публикувано02.06.05 17:44

"С малко" означава, че изискването беше да си работил или в търговско дружество, или в една определена държавна администрация, а аз бях работила в една друга със сходна дейност. Означава също, че преди време бях кандидатствала за такава длъжност в същата фирма и тогава ме извикаха на интервю, след което ми казаха, че съм един от подходящите кандидати (може да е било само от учтивост, ама защо да ме лъжат).
А за другото не знам, но представяш ли си всички кандидати да вземат да им звънят един през друг... защо е необходимо.

Насила хубост не става.

Тема Re: Липсата на отговорнови [re: Плoвдивчaнka]  
Авторxъни бъни (Нерегистриран)
Публикувано02.06.05 17:53

звънят си, не се притесняват...звънят преди да е свършил срока на събиране на документите, между двете интервюта, по всяко време и по НЯКОЛКО ПЪТИ. на мен ако ми кажат еднократно че не съм "одобрена на този етап но оставам в база данни" бих разбрала че е любезна форма на отказ и бих престанала да проверявам през седмица има ли развитие. нооо...хора всякакви

Тема Re: Липсата на отговорнови [re: Цвeти]  
Авторxъни бъни (Нерегистриран)
Публикувано02.06.05 18:00

описаният случай е ГОЛЯМО изключение ако изобщо е реален, в което се съмнявам, и проучванията ми потвърдиха съмненията, но да не обръщам нещата на лични, не е културно

дори и да имаме 4 еднакви позиции и 200 кандидата (дотук добре), айде да не си говорим глупости за 10 равностойни по лични и професионални характеристики кандидати които наемаме според който се обади първи! много телевизионни игри гледат някои хора

тва беше забележка около "професионалния кандидат", а с теб (Цвети) съм съгласна напълно.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.